YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 Yüzde 51 hedefinden vazgeçen AKP yönetimi, bir önceki yerel seçimde aldığı yüzde 38 oy oranını ölçü alacak.
17 Aralık operasyonu sonrasında ortaya atılan rüşvet ve yolsuzluk iddialarının  oy oranlarını değiştirmediğini hatta kısmi artış yaşandığını öne süren AK Parti yönetimi, 30 Mart seçimleri için başarı kriterinin yüzde 38 olmasını kararlaştırdı. Yani seçimlerde, 2009 yılı yerel seçimlerinde alınan yüzde 38.8’lik oy oranı baz alınacak. Bu oranın üzerinde alınan her oy ise başarı olarak nitelendirilecek. Düşük olursa bunun nedenleri araştırılacak.

AK Parti yönetimi, geçtiğimiz yılın ilk aylarında yani başkanlık sisteminin tartışıldığı dönemde yerel seçimlerde “50 artı 1” oy almanın hesabını yapıyordu. Buna göre, yerel seçimlerde alınacak oy oranı, Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için de gösterge olacaktı. Dolayısıyla yüzde 51 oranında alınacak bir oy, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimini ilk etapta tamamlaması anlamına gelecekti. Şimdi ise planın değişmesi kafaları karıştırdı. Anket sonuçlarının yüzde 52 olarak çıktığı öne sürülen bir dönemde yerel seçimlerde yüzde 38 oranının baz alınması kafaları karıştırdı. Bu durum Ankara’da “AKP şimdiden yüzde 10’luk bir oy kaybını göze aldı” yorumlarına neden oldu. Çünkü 2011 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde AKP yüzde 50 oy alarak tarihi bir rekor kırmıştı.

AK Parti, şimdiye kadar girdiği bütün seçimlerde oy oranını arttıran parti ünvanını elinde tutmak istiyor. Bu nedenle yerel seçimlerde yüzde 38 oranı baz alınırsa ve oy oranları yüzde 40 düzeyinde gerçekleşirse, AKP oy oranlarını yine arttırmış olacak. Bu durumun cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, seçmen üzerinde etkili olacağı tahmin ediliyor. Bunun için seçim sonuçlarına yönelik her türlü senaryo baz alınarak, savunma noktaları oluşturuluyor.

KAYNAK: TARAF


Editör: TE Bilisim