Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!
 MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, TBMM’de görüşülen MİT Kanun Teklifi’nin ‘AKP iktidarının nasıl bir çarpık yönetim anlayışına sahip olduğunu gösterdiğini’ söyledi.
Yasayla iktidarın kendi paralel devletini inşa ettiğini söyledi. Yalçın, “Meclis’ten ve AKP’nin serüvenci icraatına ve hukuksuz uygulamalarına sessiz kalan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den geçse bile HSYK Kanunu’nda olduğu gibi Anayasa Mahkemesi tarafından mutlak surette iptal edilecektir.” dedi.

Konuyu yazılı bir açıklamayla değerlendiren Semih Yalçın, MİT’e olağanüstü yetkiler tanıyan, her maddesi ayrı arızalı ve sorunlu olan bu teklif yasalaştığı takdirde, Başbakan Erdoğan’ın dikta rejimi tesis etme çabalarında önemli bir adım atılmış olacağını belirtti.

"MİT, DEVLET İÇİNDE DEVLET MERTEBESİNE ÇIKARILIYOR"

Zaman'ın haberine göre Yalçın, “Görüldüğü gibi, kendini devletin yerine koyan AKP tarafından birçok devlet kurumuna yapıldığı gibi MİT de dönüştürülerek tamamen Başbakan’a bağlanmakta, teşkilat devlet içinde devlet mertebesine çıkarılmaktadır. Böylece Türkiye’nin en hayatî kurumlarından biri, siyaset aracı ve Erdoğan’ın çiftliği hâline getirilmektedir. MİT Müsteşarı, Başbakan’ın ve çiftliğin kâhyası, MİT mensupları da ırgat, rençber ve yanaşma durumuna sokulmaktadır. Yeni teklif, MİT Kanunu’nu diğer yasalardan daha üstün kılmakta, ona bütün yasaların üzerinde, âdeta anayasal bir konum kazandırmaktadır.” dedi.

Keyfi yönetim anlayışı egemen olacak

“MİT, Millî İstihbarat Cumhuriyeti’ne dönüşmekte, yeni bir paralel devlet ihdas edilmiş olmaktadır. Teklifte yer alan ‘Bu kanun ile diğer kanunlarda aynı konuyu düzenleyen farklı hükümler bulunması hâlinde bu kanun hükümleri uygulanır’ şeklindeki ibare; kişisel verileri, özel hayatın gizliliğini, iletişim ve basın özgürlüğünü koruyan diğer kanunlardaki hükümleri MİT için geçersiz kılacaktır.

Temel hak ve hürriyetleri hedef alan teklifin hemen her yerinde Anayasa’ya aykırı hükümler bulunmaktadır. Teklifte yer alan hükümler; bağımsız mahkemeler ve yargıya müdahale etmekte, hakim güvencesini yok ederek yargı erkinin Anayasa teminatı altındaki bağımsızlığını ortadan kaldırmaktadır. Eşitlik, özel hayatın gizliliği, temel hak ve hürriyetlerin korunması gibi ilkeleri çiğnemektedir. Teklif ayrıca haberleşme ve basın hürriyetine aykırı hükümler, ağır cezalar getirmektedir.

Tek adamlık özlemi içindeki bir Başbakan’ın elinde bu MİT Yasası ile hiçbir vatandaşın, kurum ve kuruluşun demokratik güvencesi kalmayacak, vatandaşlarımız temel hak ve hürriyetlerinden mahrum bırakılmış olacaktır. Yeni teklif yasalaştığı takdirde Erdoğan’ın keyfî yönetimi başlayacak."

Zaman

Editör: TE Bilisim