Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!
 AKP iktidarının 6 haziran seçimlerini hala içine sindirememesi ve gücü kaybetmeme ısrarı hem bir maceta hemde tüyü bitnemiş yetimin parasını sokağa atmak istiyor.Yeni seçim ısrarını analiz eden bir yazıyı dikkatlerinize sunuyoruz.

Tüm anketler AKP’nin oyunu artırmadığını, bu gidişle seçimlerde sonucun değişmeyeceğini gösteriyor. Ancak Erdoğan ve AKP ısrarla yeniden seçime gitmek istiyor. Bu durumda herkes aynı soruyu soruyor: AKP kazanamayacağı seçime neden gidiyor? AKP’nin erken seçime gitmesinin birçok nedeni var. Konu seçim kazanmaktan, yeniden iktidar olmaktan biraz daha karmaşık. Şöyle ki;
1) AKP iktidarı beklemediği bir şekilde kaybetti. Dolayısıyla arkasında birçok iz bıraktı. Yaptığı yolsuzluklar, işlediği suçlar, kapatması gereken dosyalar, verdiği sözler vs. birçok konuda AKP’nin bir süre daha iktidarda kalması gerekiyor.
AKP’li bürokratların karıştığı suçlar ve yargılanma olasılığı çok yüksek. Bu suçların belgelerinin bir ayda yok edilmesi imkânsız. Bu nedenle AKP genel bir temizlik yapmak için zaman kazanmak istiyor.
Buna ek olarak AKP Cemaat’e tam öldürücü darbeyi vurmak üzereyken, okulları kapatma girişimi varken, medyaya el koymayı planlarken 7 Haziran oldu. Kaybeden AKP’nin tüm projeleri dondu. AKP’nin atanmış savıcısı bile proje mahkemelere yönelik projeye kaldığımız yerden devam ediyoruz açıklaması yapmak zorunda kaldı. Kısaca AKP’nin yarım bıraktığı işleri devam ettirebilmesi için de biraz zamana ihtiyacı var. Bunun için erken seçime giderek zaman kazanmak zorundaydılar.
2) AKP için kaybedecek bir şey yok. AKP erken seçime gitse de gitmese de sonuç değişmeyecekse, yani koalisyon kurulacaksa, AKP biraz zaman kazanarak yeni bir koalisyon kurup yoluna devam eder. AKP için ülkenin selameti, bir an önce hükümetin kurulması, yeni seçim için milletin harcanan parası değil, şimdiye kadar işlenen suçların örtülmesi daha önemli. Bu nedenle eğer yeniden koalisyon kurulacaksa, AKP için seçime gitmek kaybetmek anlamına gelmiyor. Aksine arkasını temizlemek için kazanılan zamanı kâr olarak görüyor.
3) AKP tabanını harekete geçirebileceğini düşünüyor. Hatırlarsanız Erdoğan çıktığı bir TV programında tabanının yılgınlığından söz etmiş, bu seçim sürpriz olabilir demişti. AKP’liler tabanın kaybederek alacağı dersi aldığını, bu seçime daha ciddi asılacağını düşünüyor. Eğer AKP tabanı seçime daha ciddi asılırsa sonuca etki edebileceğini düşünüyor. Bu nedenle de Erdoğan yeniden meydanlara inecek, tabanı harekete geçirmeye çalışacaktır.
4) Kritik illerde seçim yolsuzluğuna güveniyor. AKP geçen seçimlerde, biraz da Cemaat’in ince hesabı sayesinde, kritik illerde çok kayıplar vermişti. Örneğin 2011 seçimlerinde 1000 ila 10.000 arasında oy farkıyla son vekili kazandığı birçok ilde bu sefer muhalefet kazandı. Özellikle Cemaat ve diğer muhalifler kritik illerde tercihini en güçlü ikinci partiden yana kullanarak AKP’nin alacağı vekili bir kaç bin oyla MHP veya CHP’nin almasını sağladı. İşte bu illerde, AKP özellikle son vekili MHP’nin aldığı İç Anadolu’da her türlü oyunu kurarak son vekili AKP’nin almasını istiyor. Erken seçim en çok da bunun için yapılıyor.
5) AKP’nin kaybetmesine neden olan konulardan biri de seçim günü oy çalamamasıydı. Bunda hem seçimin gündüz yapılması, hem sosyal medyanın iyi organize olması, hem oy çalacaklar beklentisinin yüksek olması, hem Fuat Avni gibi hesaplardan oy çalmaya hazırlanan AKP’li sandık görevlilerinin deşifre edilmesi, hem de AKP için oy çalmayı düşünenlerin “nasıl olsa kazanacağız” diye oy çalma konusunda eskisi kadar ısrarcı olmaması etkili olmuştu.
8 Haziran günü AKP’liler bir oyun bile kıymetli olduğunu gördü. Bu sefer oy kaydırmak için daha ciddi çakılacaklardır. Ayrıca bu sefer muhalifler de 7 Haziran’daki kadar organize olmayacaklardır. Çünkü onlar 30 Mart seçimlerinde çalınan Ankara ve Antalya oylarını unuttu, 7 Haziran’da çalınan oy az çıkınca seçimlerin şeffaf olduğuna, oy hırsızlığı yapılmadığına inandı. İşte AKP bunu da hesap ediyor. Muhalifler gevşemişken bu seçimde daha fazla oy çalabileceklerini düşünüyor. Ayrıca Kasım ayında oy sayımı geceyi buluyor. Bir kaç ilde elektrikler kesilse çok şey değişir…
6) AKP’nin kaybetme çıtası da düştü. Daha önce yüzde 50 oy alacağını sanan AKP’liler yüzde 40 oy alınca büyük şok yaşamıştı. Ancak yeni seçimlerde çıta yüzde 40’a kuruldu. Dolayısıyla AKP için yüzde 41 başarı sayılacak duruma geldi. Eğer AKP oyunu bir puan bile artırırsa, koalisyon hükümeti olup olmaması önemli değil. Oyunu artıran parti olarak psikolojik üstünlüğü sağlayacak. Bu en çok da AKP tabanını motive edecektir. Tabanı motive olmamış bir parti iktidarda da zor durur. Bunun için AKP’nin erken seçime ihtiyacı var.

E.Uslu
Editör: TE Bilisim