Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!
 Uzun dönem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konuşma metinlerini kaleme alan ve 7 Haziran'da milletvekili seçilen Aydın Ünal'ın trol hesaplar kullandığı ortaya atıldı.

Hürriyet, Aydın Ünal'ın Twitter hesabını uzmanlarla inceledi ve ortaya çıkan sonuçları haberleştirdi. İsimleri ve fotoğraflarına bakıldığında hepsi genç kadın olan hesapların bir noktada buluştuğu görülüyor. Bot hesap denilen bu hesapları ise tek kişi yönetiyor.

İşte Hürriyet'te yer alan ilginç haber:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karizmatik hatipliği sayesinde, yazdıklarıyla yıllarca milyonlara ulaşabilen AK Parti'li Aydın Ünal, Twitter'da sesini duyurabildiği insanların sayısından memnun değil. Nereden mi anladık? Başvurduğu teknolojik hilelerden...

Ak Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal yeni nesil bir siyasetçi. İsmi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konuşma metinlerini yazan ekipteyken duyulmuştu. Rahatlıkla ‘kalemi kuvvetli bir Aydın' diyebiliriz. Dile kolay; görev yaptığı dönemde 6-7 bin konuşma metni yazmış. Hem farklı konular, farklı ifadeler, farklı göndermeler bulmak, tekrara düşmemek, bir saat boyunca dinleyicilerin ilgisini kürsüde tutmak büyük bir hitabet yeteneği gerektirir.

Aydın Ünal, 7 haziran seçimleri öncesinde görevinden istifa edip, AK Parti'den aday oldu ve 7 Haziran seçimlerinde Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Artık Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşma metinlerine katkıda bulunmuyor ama Twitter gibi platformlarda yazmaya devam ediyor.

BİLENE SORDUK

Ancak öyle anlaşılıyor ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karizmatik hatipliği sayesinde, yazdıklarıyla yıllarca milyonlara ulaşabilen Ünal, Twitter'da sesini duyurabildiği insanların sayısından memnun değil. Nereden mi anladık? Başvurduğu teknolojik hilelerden...

Ünal'ın 23 bin takipçisi var. Attığı tweet'ler bazen binden fazla RT alabiliyor. Yani binden fazla Twitter kullanıcısı Aydın'ın attığı tweet'leri ‘beğenip' kendi takipçileri için yeniden tweet'liyor. Ünal'a olan bu yoğun ilginin nedenini merak ettik ve seçtiğimiz bir tweet'ini RT (Retweet) yapan Twitter hesaplarına bir göz attık. Şu gerçekle karşılaştık: Hepsi insana ‘Aydın Ünal, Adnan Hoca'yla yarışır' dedirtecek kadar iddialı genç kadınlar...

Fakat, isimleri ile fotoğrafları çok fazla örtüşmüyor. Bazı isimler ayrı ayrı birkaç fotoğrafla birden eşleştirilmiş. Ortalama 50 kişiyi takip ediyorlar ve yine ortalama üç kişi tarafından takip ediliyorlar.

Resimlerde de görebileceğiniz bu dikkat çekici tuhaf benzerlikleri bir bilene sorduk. Dedi ki:

BOT HESAPLAR

“Bunlar, tek bir hesap tarafından işletilen bot hesaplar. Sadece 3 takipçilerinin olması, yeni açılmış olmalarından kaynaklanıyor. Zamanla bu sayı artıyor. On binlerce takipçileri olabiliyor. Ancak genellikle bot hesaplar birbirlerini takip ettiğinden takipçi sayıları ile takip ettikleri hesapların sayıları birbirine yakın oluyor. Bazı tweet'ler, sadece bot hesaplar tarafından 20-30 bin kez RT edilebiliyor. Bir tweet bu kadar fazla RT edilse bile bu durum o tweet'in sadece birkaç gerçek insanın kullandığı hesaplar tarafından görüldüğü gerçeğini değiştirmiyor. Yani, o kalabalık rakamlar gerçekte sanal ve hiçbir anlam ifade etmiyor.”

Böylelikle sosyal medya literatürüne, “Aydın Ünal'ın trol melekleri” de katılmış oluyor.
Editör: TE Bilisim