YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 İç güvenlik yasa teklifinin kabul edilmesini sağlayan AKP’li vekiller, Meclis kapanmadan “vekillerin diplomatik pasaport hakkının genişletilmesini” sağlayan düzenlemenin çıkarılmasını istedi.

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre İstenen düzenleme geçerse diplomatik pasaport verilen vekil ve yakınlarının sayısı 3 binden 11 bine çıkacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ekibi ise, “dünyaya rezil oluruz” diyerek düzenlemenin yasalaşmasına karşı çıktı. Ancak bir kez daha aday gösterilmeyecek 73 tane üç dönemlik vekil ile bazı bakanlar, düzenlemenin yasalaşması için başkentte adeta lobi atağına kalktı. Bu durum, siyasi kulislerde “8 Haziran kaçışı” olarak nitelendirildi.


GÜVENLİK PAKETİNİN DİYETİ

AKP kaynaklarından edinilen bilgiye göre kamuoyunda büyük tepkiye yol açan İç Güvenlik Yasası’nın TBMM’de kabul edilmesinin ardından gözler, TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından geçtiğimiz günlerde Meclis’e sunulan ve vekillerin özlük haklarında iyileştirmeler öngören yasa teklifine çevrildi. AKP’li vekiller, teklifin Meclis kapamadan önce yasalaşmasını istedi. Hükemet ise teklifin, AKP oylarını etkileyeceğini öne sürerek, yasalaşmasını karşı çıktı. Bunun üzerine, aralarında bir kez aday gösterilmeyecek olan üç dönemliklerin de olduğu bazı milletvekilleri, teklifin bazı maddelerinin yasalaşmasını önerdi. Bu maddeler arasında ise, görev süresi dolan milletvekili ve yakınlarına diplomatik pasaport verilmesine yönelik düzenleme de yer alıyor.


YARGILANMA KORKUSU

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, eski vekil ve yakınlarına da diplomatik pasaport verilmesini sağlayan düzenlemeye, “dünyaya rezil oluruz” diyerek karşı çıktığı öğrenildi. Üçüncü dünya ülkelerinde dahi, diplomatik pasaport kapsamının bu kadar geniş tutulmadığı belirtildi. Hükümetin yeşil ışık yakmaması üzerine, aday gösterilmeyecek bazı AKP’li vekillerin Saray ve hükümet nezdinde “lobi” faaliyetlerine başladığı kaydedildi. Söz konusu vekillerin bu tutumu, siyasi kulislerde “yargılanma korkusu” olarak algılandı. 7 Haziran seçimlerinde başta üç dönemlikler olmak üzere AKP’den yaklaşık 200 kişinin yeniden aday gösterilmemesi öngörülüyor. Bu da, söz konusu vekillerin dokunulmazlık zırhını kaybederek, yargılanmalarına yol açacak. Çünkü, AKP’li birçok bakan ve milletvekili ile ilgili bekleyen dosyalar bulunuyor. 10-15 yıldır milletvekili olarak dokunulmazlık zırhı bulunan vekillerin bir çoğu, mahkemenin önüne çıkacak. Bu nedenle bazı milletvekillerinin aileleri ile birlikte yurt dışına kaçacağı iddiaları ortaya atıldı. Bunun için de, vekillerin diplomatik pasaport için ısrar ettiği öne sürüldü.


Vekiller, eşler ve çocuklar…

AKP Hükümeti vekillerin talebi üzerine konuyla ilgili bir ön çalışma yaptırdı. Yapılan çalışma sonucunda, diplomatik pasaport hakkının genişletilmesi üzerine eski vekillerin başvurusu ile birlikte, diplomatik pasaport verilen vekil ve yakınlarının sayısının 3 binden 11 bine çıkacağı belirlendi. Mevcut sistemde, sadece vekil ve yakınlarına diplomatik pasaport veriliyor. Çıkarılması istenen düzenleme ile, “ Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ve emekli olmuş diğer üyelerin, eşlerinin ve 25 yaş altındaki çocuklarının” diplomatik pasaport almalarının önü açılacak. Bu düzenlemeden, tüm eski vekillerin eş ve çocukları da yararlanacak. Bu da, binlerce kişinin diplomatik pasaport almasını sağlayacak.

Editör: TE Bilisim