Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!
 Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) İzleme Komitesi, Türkiye’nin erken seçime gitmesi hakkında “en derin kaygılarını” açıkladı.

Seçimden kısa süre önce seçim yasalarında değişiklik yapılmasını eleştiren Komite, “Seçimden bu kadar kısa süre önce yapılan değişiklikler partilerin bunlara ayak uydurması ve rekabet edebilmesi için çok az zaman bıraktı” ifadelerini kullandı.


Bugün Fransa’nın Strasbourg kentinde toplanan Komite, seçime üç ay veya daha kısa süre kala seçim yasalarının değiştirilmesinin Venedik Komisyonu tavsiyelerine aykırı olduğunu belirtti ve “uluslararası toplumun çağrılarına rağmen Avrupa’nın en yüksek seçim barajı olan yüzde 10’luk barajın indirilmemesini” eleştirdi.


İzleme Komitesi seçime OHAL koşullarında girilmesini, sandıklarda polis bulunmasının kolaylaşması ve mühürsüz oyların geçerli sayılmasını da “ciddi soru işaretleri uyandıran konular” olarak niteledi.


Komite açıklamasını “Bu olumsuz gelişmeler, gerçekten demokratik bir seçimlerin yapılmasını engelleyecektir. Seçimlerin genel meşruluğu tehlikededir. Bu nedenle Komite Türk yetkililere seçimleri ertelemeyi önermektedir.”

(Kaynak: BBC)




Editör: TE Bilisim