YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 Ankara ile Moskova arasındaki Afrin diplomasisi sürerken, Rusya'nın Türkiye sınır hattına yakın 3 bölgedeki 61 askerini kentin güneyindeki Minnig Askeri Üssü'ne çektiği öğrenildi. Ancak kritik 6 bölgede toplam 102 Rus askerinin hâlâ yerlerini koruduğu belirtildi. Fırat Kalkanı operasyonu ile güvenli hale getirilen Cerablus ve Azez hattında ise dün gün boyu hareketli saatler yaşandı. 4 ayrı gruptan oluşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri bölgeye sevk edilirken, Afrin'in doğu kanadında Türk askerinin ÖSO ile birlikte kente giriş yapacağı 7 nokta belirlendi. Türkiye-Afrin sınır hattında da 12 noktada operasyon için sınır duvarlarının kaldırıldığı kaydedildi.

Afrin/Azez-Cerablus hattında da hazırlıkların sonuna yaklaşıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ( TSK) bağlı askeri birlikler, topçu bataryaları ile 191 kilometre sınır hattı boyunca 7 kritik noktada konuşlanmış durumda. Diğer taraftan 4 farklı gruptan oluşan ÖSO birlikleri de TSK'nın operasyonuna destek için bölgeye nakledildi. Aynı saatlerde 2 kez taciz atışı yapıldığı belirtilirken, TSK'ya bağlı topçu bataryalarından terör örgütü YPG mevzilerine verilen cevap üzerine YPG'ye bağlı grupların Afrin hattında 6 kilometre geri çekildiği öğrenildi.

Azez hattına oranla daha zorlu bir alan olarak görülen İdlib hattında TSK'nın kurduğu 4'üncü kontrol noktasında da hazırlıkların tamamlandığı ifade edilirken, İdlib hattındaki iki farklı muhalif grup ile görüşmelerin devam ettiği, grupların Afrin operasyonuna destek için hazır oldukları ancak koordinasyon için belli şartların yerine getirilmesi ile sürece dahil edilecekleri kaydedildi. Askeri kaynaklar, İdlib hattındaki askeri birliklerin operasyon sürecinin ilk iki aşamasında sadece topçu birlikleri ve saha güvenliği konsepti ile destek verecekleri bilgisini paylaştı.

PKK'LILAR GETİRİLDİ

TSK'nın en zorlu parkur olarak gördüğü hattın Hatay-Hassa hattı olacağı dile getiriliyor. Zira Afrin'in Kürt Dağı diye tabir edilen bölgesinin fiziki koşullar itibarıyla zorlu olması nedeniyle bölgeden 12 farklı noktadan geçişin hazırlıklarının yapıldığı vurgulandı. Dün akşam saatlerinde iş makinelerinin sınır hattında geçişlerin yapılacağı bölgelerde çalışmalara başladıkları öğrenildi. Bu bölgelerde özellikle PKK'nın Kandil'den getirdiği teröristlerin olduğu belirtiliyor. Alınan bilgilere göre, Kobani, Serikaniye ve Derik kentindeki 390 PKK'lı son 2 ayda buraya taşındı.

Gazete Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberine göre Afrin operasyonunda, Doğu ve Güneydoğu'daki çukur operasyonlarında aktif görev alan askerler ile Cerablus ve El Bab'da DEAŞ'a karşı mücadele eden askeri birlikler görev alacak.

SINIR KÖYÜ KIRMIZI-BEYAZ

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne bağlı, Suriye sınırında bulunan Oğulpınar Mahallesi sakinleri, olası Afrin operasyonunda askerlere destek vermek adına evlerini Türk bayraklarıyla donattı. Mahalle sınıra gönderilen tankların ve zırhlı araçların geçiş güzergâhı üzerinde bulunuyor.

SEVKIYAT SÜRÜYOR

ABD'nin Türkiye'nin güney sınırında 30 bin kişilik bir güç oluşturacağını açıklamasının ardından TSK tarafından bölgeye yapılan birlik takviyesi hareketliliği sürüyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Mardin, Hatay ve Kilis bölgesine çok sayıda zırhlı araç ve tank sevkıyatına dün de devam etti.

AZEZ'DE HAZIRLIK

TSK'nın Suriye sınırına askeri araç sevkıyatı sürerken, Afrin'e komşu Azez'deki muhalifler de olası operasyon için hazır bekliyor. Azez'de, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri mevzilerinde eli tetikte görev yapıyor ve Türkiye'nin olası bir operasyonunda görev almak istiyor. Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin en büyük şehirlerinden Halep'e bağlı Azez'in kontrolü, iç savaşla birlikte rejim güçlerinden ÖSO'ya geçmişti. Kimi zaman DEAŞ ve PYD'nin saldırılarına maruz kalan Azez'deki terör unsurları, Fırat Kalkanı Harekatı ile birlikte temizlenmişti.


(Kaynak: F5 Haber)



Editör: TE Bilisim