Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!
 Gazeteci Metehan Demir, bymetehandemir.blogspot.com.tr adresli kişisel blog sitesinde yayınladığı "ABD'ye tarihi jest" başlıklı makalesinde Ankara'nın ABD'ye İncirlik'ten IŞİD'e karşı predator havalandırma iznini verdiğini duyurdu.  Metehan Demir'in aktardığına göre "Üssün bu amaçla kullanımı için gerekli en yetkili imza da geçen Pazartesi atıldı. Karar uygulamaya girmiş oldu."  Demir bu kararı "tarihi bir jest" olarak yorumladı. İşte Metehan Demir'in o yazısı:

"ABD'YE TARİHİ JEST

ABD’nin, Irak ve Suriye’de dengeleri alt üst eden IŞİD’e karşı kapsamlı silahlı operasyonlarda kullanmak istediği ama bir türlü onay alamadığı İncirlik Üssü için Türkiye 'tarihi' bir karar aldı ve bu izni sonunda verdi. Üssün bu amaçla kullanımı için gerekli en yetkili imza da geçen Pazartesi atıldı. Karar uygulamaya girmiş oldu. Son dönemde Ankara'nın Washington'a yönelik gerçekleştirdiği bu en büyük stratejik jestine göre, artık bir savaş uçağından daha tehlikeli ve etkin hale getirilebilen silah ve füze yüklü insansız hava araçları (predator) İncirlik'ten kalkıp Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı harekat gerçekleştirebilecek.

Bu çerçevede, dünyada benzeri çok az ülkede olan bu silahlı predator'ların Amerika'dan İncirlik'e nakliyatı başlatıldı. Türkiye'nin IŞİD'e karşı söylemleri son dönemde özellikle Süleyman Şah Türbesi'nin tahliyesinden sonra sertleşmeye başladı. Koalisyon güçlerine desteğini giderek arttıran Ankara, IŞİD'i açıkça terör örgütü ilan ediyor. Son olarak,  ABD ile IŞİD karşısında savaşan askerler için eğit-donat anlaşması da imzalamıştı. Bundan birkaç ay önce,  Washington ve Ankara’nın farklı açıklamaları kafa karıştırmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice,  Ankara’nın, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin, Türkiye’deki askerî üsleri kullanmasını kabul ettiğini söylemişti. Ankara ise, böyle bir muharip izin olmadığını bunun sadece, eğitim amaçlı olduğunu, predatorların da ancak keşif için uçmasına izin verildiğini özellikle belirtmişti. Öte yandan, bir süreden beri IŞİD'in Türkiye içinde terör eylemleri yapmasından endişe edildiği için güvenlik güçleri alarma geçmiş durumda."

Kaynak: bymetehandemir.blogspot.com.tr


Editör: TE Bilisim