Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler
 Armağan DİLEK: "ABD'NİN HEDEFİ PKK DEVLETÇİĞİ"

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Cahit Armağan Dilek, ABD'nin PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'ye verdiği ağır silahların Türkiye'yi nasıl hedef alacağını anlattı.

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Cahit Armağan Dilek, ABD'nin Türkiye'ye verdiği sözleri tutmadığı gibi, dolaylı olarak Türkiye'yi razı ettirerek, düzenli orduların envanterinde olan ağır ve gelişmiş silahları YPG terör örgütüne, yani PKK'ya verdiğini belirtti.

"Türkiye'nin tepkisini en aza indirmek için de, Rakka sonrası o ağır ve gelişmiş silahlar geri alınacak algısı oluşturuldu. Türk yetkililer de konuyu iç kamuoyuna öyle anlattılar" diyen Dilek, Rakka sonrası Suriye'nin daha karışık olacağını, YPG'ye silah vermeye devam edileceğini iddia ederek şunları katdetti:

"Aslında ABD tarafı her zaman yaptıkları pazarlama ya da müzakere tekniklerini uygulamışlar, işin kritik yönünü ya da karşı tarafın canını sıkacak hususların işin başında ortaya çıkmasını önlemişler, yola çıkıldıktan sonra deşifre etmişlerdi. Mattis son açıklamasında Rakka sonrası Suriye'de daha karmaşık bir ortamın ortaya çıkacağını, YPG'nin başka zamanlarda başka yerlerde de kullanılmasının söz konusu olduğunu, dolayısıyla Suriye'deki durum normalleşinceye kadar YPG'ye silah vermeye devam edeceklerini söylüyordu"

Dilek, "YPG'ye silah verilmesi ucu açık bir sürece dönüşmüş oldu. Bunun tam anlamı ABD YPG'ye verilen silahların geri dönmeyeceğini hesaplıyordu, çünkü Rakka ve Deyr ez Zor operasyonlarından sonra ve Suriye IŞİD'ten temizlenince Suriye'de yeni bir durum oluşacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

“ER YA DA GEÇ O SİLAHLAR TÜRKİYE’DE KULLANILACAK”

Dilek, ABD'nin hiç sözünde durmadığını, Türkiye'nin gerekeni şimdi yapmak zorunda olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"ABD'nin verdiği sözler ve bunları yerine getirmediğinin birçok örneği bulunabilir. Ama en yeni ve somut örneği Suriye bağlamında yaşandı. Örneğin Menbiç'ten YPG'nin çekileceği sözü ve bu sözün yerine getirilmeyişi. ABD'nin verdiği sözleri yerine getirmeyişinin Türkiye'ye bedeli Suriye sınırlarının hemen güneyinde yaklaşık 100 bin kişilik düzenli ordu kapasitesinde PKK/YPG terör ordusu ve bu terör ordusunun korumaya alacağı PKK devletçiğidir. Suriye kuzeyindeki durumunu garantiye alacak PKK/YPG'nin bir sonraki hedefi Türkiye'nin güney doğusu olacaktır. Dolayısıyla Mattis'in son açıklamalarından sonra ABD'nin sözünü tutmayacağı, YPG'ye verilen silahların alınmayacağı kesinleşmiştir. Türkiye bu durumu sadece sözle, sert çıkışlarla geçiştiremez. Türkiye'yi yönetenler ilerde ne olacağı çok açık olan duruma ilişkin durum muhakemesini şimdiden yapıp harekete geçmelidir. Çünkü er ya da geç o silahlar Türkiye'de kullanılacaktır. O silahlar kullanılmaya başlandığında karşılık vermenin bedeli çok maliyetli olacaktır."

Editör: TE Bilisim