YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 Yeni Türkiye'nin ABD'ye bağlanma süreci ile yüzleşmeden bu kaostan çıkamayacağımız anlaşıldığı için bazı tarihsel hataların farkına varma zorunluluğumuz doğmuştur. 


1- İnönü'nün Kurtuluş Savaşı'na karşı çıkıp ABD mandası istediğini Kazım Karabekir Paşa'ya yazdığı mektuptan öğrenmiştik. ( bu kitapta hepsini kaynaklarıyla ve etraflıca göreceksiniz)

2- Cumhuriyet Döneminde (1923-1937'nin başına kadar) 


İnönü ile Atatürk'ün hemen hiç bir konuda anlaşamadıklarını da 1960 lar da İnönü'nün gazeteci Abdi İpekçi'ye verdiği mülakattan öğreniyoruz. İnönü; "bin konuda bin kavga ettik ama bu son kavga ( 1937 deki) çok ağır oldu .." Demişti.

3- Gazi'nin son 17 Ayında İnönü kayıptır...

4- Gazi'nin ölümü üzerine Fevzi Çakmak ile İnönü, Atatürk'ün son 17 ayda İnönü'nün yerine Başbakanlığa tercih ettiği Celal Bayar'a giderler ve İnönü'yü Celal Bayar sayesinde Cumhurbaşkanı seçtirirler.

5- İnönü, Cumhurbaşkanı olur olmaz ilk yaptığı iş, Atatürk'ün 15 yıl birlikte güvenip çalıştığı tüm siyasi ekibini görevden almak olur, ilk Sırada da Celal Bayar ve Şükrü Kaya Vardır.
Bunların yerine ise Atatürk ile sağlığında kavga edip Yurtdışına kaçan başta Adnan Adıvar olmak üzere Mandacıları yine tüm hilafet yanlılarını, saltanat yanlılarını hatta eski Sadrazamları bile göreve çağırır ve bunlarla ( 1700 kişi) 24 Mart 1939 da Dolmabahçe Sarayında " Barış Çayı" partisi yapar.

6-Atatürk"ün düşmanlarını yanına toplayıp onlarında onayını alan İnönü, artık ABD ile işbirliğine gitmesinde bir engel Görmez ve tam bir hafta sonra 1 Nisan 1939 da ABD ile ilk eğitim, kültür ve ekonomik imtiyaz anlaşmalarını imzalar... (Lozan'da kaldırılan kapitülasyon imtiyazları İnönü eli ile geri getirilir. ABD ithal ürünlerde gümrük vergileri yüzde 25-85 Arasında indirilir )


7- İnönü, ikinci büyük anlaşmayı İngiliz ve Fransızlar ile yapar. Bu anlaşmaya göre Türkiye başlamış olan 2. Dünya savaşı'nda tarafsız kalacaktır.
Ancak bu anlaşmaya da uymayacak ve Savaş'ı Nazi'lerin kazanacağını varsayarak Nazi'ler ile de bir dizi anlaşma yapar. Bu anlaşmalara göre Türkiye Almanya'ya Krom satarak Karşılığında Almanya'dan silah ve mühimmat alacak ve Ruslara açıkça savaş durumuna geçecektir bunun içinde Ruslar başta Ahıska Türk'leri olmak üzere Kafkasya'daki Türk'leri büyük kıyam ve Sürgüne tabi tutar. 
( İnönü'ye Stalin önce mektuplar yazar, Atatürk'ün izlediği yolu izlemesi gerektiğini Söyler, Enver Paşanın izlediği yolu terk etmesini ister. Yine Atatürk'ün İngilizler ve Ruslar ile 1920-21 de ki yaptığı anlaşmaları gösterir. Ve netice alamaz akabinde protesto notaları verirler..)


8- 1939-45 Arasında İnönü dış politikada Nazi'leri destekler. ( Almanya ya yılda 45 bin ton krom ihraç edilir. Krom çeliğin güçlendirilmesinde kullanılır, tank ve Zırhlı araçlar için Alman ordusu için hayati önemdedir) 
İçeride ise Alman dış işleri Bakanı Von Papen'in maddi ve manevi katkıları ile Turan'cıları destekler. ( Savaş'ı Almanlar'ın kazanacağına inanan İnönü, Rusya'nın yenilgisi ile Azerbaycan ile Türkiye'nin birleşmesini ve yine Kazakistan, Türkmenistan ile Doğu Türkistan'ın birleşerek büyük Türkistan'ın kurulup Turan projesinin Almanlar eliyle hayata geçirileceğine inandırılmıştı) 
Ancak Savaş'a ABD'nin dahil olabileceğini hesap edemeyen İnönü'nün bu politikası da duvara toslar.


9- ABD Savaş'a dahil olup, önce Japonya yı atom bombaları ile diz çöktürüp teslim alır sonra da Berlin'i bombalayıp ve akabinde Fransa üzerinden yaptığı meşhur Normandiya Çıkartması ile Nazilere de siz çöktürecek ve İnönü'nün OYNADIĞI atlar yatacaktı... 
İnönü ise Ruslar ve Stalin'e Şirin Görünmek için Naziler ile iş tutmasının faturasını da içerideki Türkçülere& Turancılara kesecek ve onları Sansaryan handaki meşhur tabutluklarda yatıracaktı. 
Bu konunun tüm detaylarını " Hayri Yıldırım'ın yeni çıkardığı 
3 Mayıs 1944 Irkçılık Turancılık Davası " Kitabı'ndan okuyabilirsiniz.


10- İnönü'nün Turancılık Davasına inanmayan Stalin ise boğazlardan "Üs" ister. ABD ise 
Boğazların yeniden Rus'ların denetimine geçmemesini istediği için İnönü'ye Truman Doktrinini kabul ederse yardım edeceğini bildirir. Bunun üzerine İnönü, Truman Doktrinini kabul edecek ve ülkeyi ABD ye bağlayan ilk büyük anlaşmaya imza atacaktı. (1946)


11- Artık ABD ne isterse İnönü anında yapacaktır. Ilk önce albay kökenli başbakan Recep Peker'i görevden alacak ve yerine ABD elçisinin tavsiyesi üzerine Hasan Saka getirilecek ve yine Sovyetler'e yakın Milli Eğitim Bakanı şair Can Yücel'in babası Hasan Ali Yücel'in yerine de Dini kitaplar yazması ve köy enstitülerini istemediği bilinen Reşat Şemsettin Sirer bakan yapılacaktı. (1946)


12- Başbakan ve Bakan Değişikliği ilk meyvesini verecek ve 46 da imam-hatipler açılacak 
47 de İMF ve Dünya Bankası'na üye olacaktık, ve yine Ankara Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü 46 da öğrenci alımına Kapatılacak ve 47 de ise tümden Kapatılacak yerine de Atatürk'ün kapattırdığı başta tekke ve zaviyeler ile mason locaları olmak üzere tüm cumhuriyet düşmanı dernekler, locaların faaliyetine kolayca izin veriliyordu.( 1948) siyasi partilerin kurulması ve DP'nin önünün açılması da bizzat ABD isteği üzere İnönü Tarafından sağlanıyordu. ( Truman Doktrini Gereği)


13- İnönü Döneminde (1938-50) başta Nazım Hikmet olmak üzere ABD ye bayrak açan tüm Aydın'lar yazarlar çizerler hapislerde süründürüldü. Nazım Hikmet bu dönem tam beş cezaevi görür, oradan oraya Sürgün edilip hasta edilir ve ancak 1950 de ki Menderes Affı ile hapisten 48 Yaşında hasta olarak çıkacak ve 1951 de kayınbiraderi gazeteci Refik Erduran'ın teknesi ile boğazdan gecen bir Rus şilebine binerek Ölümüne kadar (1963) Rusya'ya kaçacaktı.


14- Truman Doktrini sayesinde iktidara gelen DP ve Menderes ise 1956 ya kadar ABD ile iyi ilişkiler kurar ve ne talep edilirse yerine getirir. Ancak ABD den talep ettiği otomobil fabrikasını petro-kimya fabrikalarını kurduramayacağını anladığı için Stalin'den sonra (1953) iktidara gelen Kruşçev ile yakınlaşma siyaseti izler ve bir dizi çelik ve petro-kimya anlaşması yapar. ( Aliağa petro-kimya, Seydişehir Aliminyum tesisleri ve İskenderun Demir-Çelik fabrikaları gibi o dönem için çok büyük sayılan bu tesisleri Rusya eliyle hayata geçirip Atlantik Ittifakından çıkmak ister.
Ama NATO'nun ve ABD'nin büyük gücünü hesap edemez ve 56-57 den sonra başlatılan itibarsızlaştırma kampanyası ile çok fazla hata yaparak 27 Mayıs darbesine maruz kalarak 56-57 de Rusya ile anlaşmalara imza atan Bakanları ile sonrakilere de Gözdağı vermek için astırılır.


15- 27 Mayıs 1960 darbesi ülkemizde çok başarılı bir darbe diye yutturulur oysa TSK'nın tüm generalleri emekli edilip ülkemiz tamamen NATO kontrolüne verilmiştir. ( 260 generalin 235 tanesi emekli edilir aslında hepsi emekli edilmiştir ama genelkurmay başkanı generalsız ordumu olur çıkışından sonra 25 tane general tutulur. Yine rütbeli 7200 subayda 27 Mayıs darbesi ile tasfiye edilir..)


16- İnönü, 1964 de Kıbrıs konusunda dönemin ABD Başkan'ından meşhur Jonshon Mektubunu yiyince 18 sene sonra Truman Doktrinine geçmem çok büyük hataydı dedi ama ülke maalesef ABD emperyalizmine teslim edilmişti artık.
Ve ülkedeki tüm mali, siyasi ve askeri kurumları artık ABD denetliyor kontrol ediyor gerektiği yerde özel Gladio ve kontro- gerilla vs kurumları kurup istemediği örgüt dernek siyasal hareketleri fraksiyonlara bölüp tasfiye ediyor karşılarına başka siyasi oluşumlar çıkarıyordu.., tabiri caizse bir "gizli el bizi yönetecekti.."


17- 1960 ve 1970 lerdeki öğrenci Olaylarını yönlendiren, içlerine ajanlarını sokup dağıtan CiA kontrolündeki MiT ve NATO kontrolündeki TSK ve içine gizlenen Gladio tipi oluşumlardan başladı değildir.


18- Celal Bayar ve Menderes'in (1950-53) Döneminde yaptırdıkları Anıtkabir'e sanki Atatürk'ün devam siyasetini izlemiş gibi bir oldu bitti ile 1970 lerde defnedilen İnönü Anıtkabir'de yattığı için!..
insanlar yapılan karartmayı asla anlayamıyorlar. Oysa Atatürk"ün yarım kalan devrimlerini ( toprak kanunu, köy enstütüleri projelerini, Laikliğin güçlendirilmesi için homojen bir toplum yaratma projeleri ..) İnönü akamete uğratmıştır. Truman Doktrini akamete uğratmıştır, Marşal Planı akamete uğratmıştır. 1944 de kurulan Breton Wood anlaşmaları ile kurulan Atlantik ittifakına sokarak akamete uğratmıştır..


19- Ve Maalesef ülkemizde İnönü'nün yaptığı büyük hataları yazıp eleştirince bir kesim " vay efendim sen İnönü üzerinden Atatürk'ü eleştirmek isteyen AKP'lere benziyorsun diye savaş açarak gerçekte Atatürkçü olmayıp Inönist olduklarının bile farkında olmadıklarını görüp üzülmemek de elde değildir. 
Zira İnönü"de birleşmek asla mümkün değildir ama Atatürk'te Birleşmek pekala mümkün olduklarını göremiyorlar.
İnönü 1950-73 Arasında Girdiği sayısız yerel veya genel seçimlerin tümünü kaybetmiş ama genel sekreteri Ecevit kurultayda örgütün desteğini Alıp İnönü'yü devirince ilk seçimde başbakan olduğu, akabinde Kıbrıs fatihi olduğunu, ve yine 77 de yüzde 41 ye yakın oy aldığını göremiyorlar.., hatta CHP de ki İnönistlere kızdığı için gidip DSP yi kurduğunu da anlayamadılar, ve yine bu milletin arkasında hiç bir mali gücü olmayan adeta tek adam partisi DSP ile Ecevit e 3. Kez başbakanlık verdiğini de anlayamadı...


20- Sonuç ve çözüm; CHP yönetimi 1930 ları yani Atatürk Dönemi'ni reddederek ve halefi İnönü'yü kutsayarak asla iktidar olunamayacağını görmelidir artık!.. ve acilen 6 okun tamamına sahip çıkan gerçekten Atatürkçü bir siyasete dönmelidir. Iktidar olmanın yolu İnönist değil Kemalist olmaktan geçer, ama gerçek anlamda Kemalist ve Atatürkçü olunursa..!ve bu millet de samimi olunduğuna inandırılırsa ilk seçimde CHP iktidar olur. 


( Yazılanların geniş detayı için Prof Dr Çetin Yetkin Hocanın Karşı devrim 1945-50 Kitaplarını okuyabilirler) yazarın babası Subay annesi öğretmen kendisi 1939 doğumlu 1960 darbesinde ise CHP gençlik kollarındadır.

Editör: TE Bilisim