YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 Patriot hava ve füze sistemleri hakkında TBMM Genel Kurulu’nda partilere bilgi veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, patriotların masraflarının kim tarafından ödendiği ve komutanın kimde olacağını da açıkladı.

Patriotların özelliklerine dair açıklama yapan İsmet Yılmaz,''Patriotlar ile radar tarafından algılanan füzenin özellikleri belirlenir. Sistem bilgisayarı, hangi bataryadaki füzelerin daha etkin sonuç sağlayacağını tespit ederek, ateşleme için seçim yapar. Füze ateşleme için 9 saniyeden daha kısa bir süre içerisinde hazırlanarak fırlatılır” dedi.

SAVUNMA AMAÇLI TEDBİR

Bakan İsmet Yılmaz ''Gerek bizim talebimiz, gerekse NATO'nun aldığı karar, sadece Suriye'den kaynaklanabilecek olası hava ve füze tehditlerine karşı savunma amaçlı bir tedbir olup, saldırıları engellemeye yöneliktir'' ifadelerini kullanırken, ''Uçuşa yasak bölge uygulaması veya taarruz amaçlı bir harekat için bu sistemin kullanılabilmesi mümkün değildir. Amaç tamamıyla halkımızın korunması, ülkemizin ve ittifakın caydırıcılığının sergilenmesidir'' şeklinde konuştu.

ABD, Hollanda ve Almanya'nın 2'şer adet Patriot batarya gönderdiğini dile getiren bakan İsmet Yılmaz, Almanya'dan gelecek bataryaların Kahramanmaraş'a, Hollanda'dan gelecek bataryaların Adana'ya, ABD'den gelecek bataryaların ise Gaziantep'te konuşlandırılmasının kararlaştırıldığını kaydetti. İsmet  Yılmaz, Patriot sistemleri ve ilgili personelin sevkiyatının 30 Ocak 2013 tarihi itibariyle tamamlandığını söyledi.

HEDEFLERİ İMHA EDİYOR

Patriot sistemlerinin, Suriye'nin de sahip olduğu bilinen kısa menzilli balistik füzeleri önlemek üzere geliştirildiğini ifade eden Yılmaz, ''Söz konusu sistem füze tehditlerini tespit ederek hedefine ulaşmadan havada imha etme yeteneğine sahiptir. Savaş uçaklarına, orta ve uzun menzilli balistik füzelere, gemilerden fırlatılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı etkin savunma sağlamaktadır'' diye konuştu.

Bakan Yılmaz, Patriot bataryalarının çalışma sistemini anlattı. Radar tarafından algılanan füzenin özelliklerinin belirlendiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

''Sistem bilgisayarı, hangi bataryadaki füzelerin daha etkin sonuç sağlayacağını tespit ederek, ateşleme için seçim yapar. Füze ateşleme için 9 saniyeden daha kısa bir süre içerisinde hazırlanarak fırlatılır. Patriotlar hem uçaklara hem de balistik füzelere karşı kullanılabilmektedir. Bunların menzilleri tiplerine göre... Füzelere karşı 20 kilometre, uçaklara karşı 120 kilometredir. Bir diğer teknik ise füzelere karşı 36 kilometre, uçaklara karşı 65 kilometredir.

Bazı arkadaşlarımız, 'bunların konuşlandırılmasının amacı, İran'dan atılacak füzelerin İsrail'i korumasına yöneliktir' şeklinde, gerçekle hiç bağdaşmayan iddialarda bulunmuştur. Hedefi 36 kilometre olan bir füzenin, İran'dan İsrail'e atılan bir füzeyi Türkiye'de bulunduğu mevzilerde yok edebilmesi teknik olarak mümkün değildir.''

Yılmaz, füze sisteminin radarının tehdidi tespit mesafesinin azami 150 kilometre olduğuna işaret ederek, Patriot sisteminin 80 kilometreden itibaren hedefe kilitlendiğini söyledi. İsmet Yılmaz,''Patriotlar taarruz silahı değildir. Münhasıran savunma sistemi olduğu gözönüne alınarak, ateşleme yetkisinin meşru müdafaayı en etkin şekilde yapabilecek mevkide olması gerekmektedir. Bu bakımdan Patriotların komutası Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nda olacaktır'' dedi.

PARASINI KİM ÖDEDİ?

Patriotların masraflarının gönderen ülkelere ait olduğunu belirten Yılmaz, Patriotlar ülkeye geldikten sonra Türkiye'nin karşılayacağı masrafların neler olduğunu anlattı. Yılmaz, NATO füze savunması kapsamındaki faaliyetleri yönetmekten sorumlu NATO Hava Komutanlığı Kurmay Başkanı Plan Yardımcılığı kadrosu alınarak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir tuğgeneralin atandığını söyledi.

İsmet Yılmaz, Türkiye'de yürütülen hava ve savunma sistemleri çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Yılmaz, Suriye'de düzen sağlandığı, çatışma ortamı sona erdiği, ülkeye yönelik tehdit ortadan kalktığı anda, Patriot sistemlerinin Türkiye'de bulunma nedeninin ortadan kalkacağını ve gelen yabancı askerlerin ülkelerine geri döneceğini belirtti.

Editör: TE Bilisim