Ma­li­ye Ba­ka­nı Meh­met Şim­şek, dün Ma­li Suç­la­rı Araş­tır­ma Ku­ru­lu (MA­SAK) ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen “Or­ga­ni­ze Suç­la­rın Yol Aç­tı­ğı Ma­li, Eko­no­mik ve Sos­yal Et­ki­le­rin Tes­pi­ti ve Ana­li­zi Sem­poz­yu­mu­”nun açı­lı­şın­da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, te­rö­rün fi­nans­ma­nın­da fi­nans ku­ru­luş­la­rı­nın kri­tik önem­de ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Üç ban­ka­yı uyar­dık

Yak­la­şık 20 gün ön­ce suç ge­lir­le­ri­nin tes­pi­ti­nin or­ta­ya çı­ka­rıl­ma­sı ko­nu­sun­da ye­ter­li bil­gi akı­şı sağ­la­ya­ma­yan Tür­ki­ye­’de­ki 3 ban­ka­yı uyar­dık­la­rı­nı ha­tır­la­tan Şim­şek, “Şüp­he­li iş­lem bil­di­rim­le­rin­de ar­tık so­run kal­ma­dı. Bu haf­ta­dan iti­ba­ren o üç ban­ka da sis­te­me uyum sağ­la­ma­ya baş­la­dı­” de­di.

De­ne­tim gü­cü art­tı

YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi

Şim­şek, suç ge­lir­le­riy­le il­gi­li ola­rak fi­nans ku­rum­la­rı, kar­go şir­ket­le­ri ve se­ya­hat şir­ket­le­ri­nin yo­ğun de­ne­ti­me ta­bi tu­tul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne işa­ret eder­ken bu şir­ket­le­re uya­rı­da bu­lun­du.

Şim­şek, suç ge­li­ri­nin ak­lan­ma­sı ve el­de edil­me­si­ni ko­lay­laş­tı­ran ku­rum­la­ra yö­ne­lik çok cid­di de­ne­tim me­ka­niz­ma­la­rı ge­liş­tir­dik­le­ri be­lir­tir­ken, “Kar­go ve se­ya­hat şir­ket­le­ri­nin hep­si­ni uya­rı­yo­ruz. De­ne­tim ko­nu­sun­da çok bü­yük ka­pa­si­te­ye ulaş­tı­k” de­di.

Ör­güt­lü suç­la­rın ar­tık sı­nır­la­rı aşıp ulus­la­ra­ra­sı dü­ze­ye ulaş­tı­ğı­na da işa­ret eden Şim­şek, bu tür suç­la­rı ül­ke­le­rin sa­de­ce kal­kın­ma­la­rı­na de­ğil ay­nı za­man­da de­mok­ra­si­le­ri­ne de za­rar ver­di­ği­ni söy­le­di.

Şim­şek, PKK’­yı da ulus­la­ra­ra­sı or­ga­ni­ze suç ör­güt­le­ri içe­ri­sin­de sa­yar­ken,bu ör­gü­tün te­rö­rü ne­de­niy­le Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu Ana­do­lu eko­no­mi­si­nin ge­li­şe­me­di­ği­ni, ya­tı­rım­la­rın is­te­nil­di­ği dü­zey­de çe­ki­le­me­di­ği­ni be­lirt­ti.

Kay­nak he­ba ol­du

Şim­şek, PKK te­rö­rüy­le mü­ca­de­le ne­de­niy­le Tür­ki­ye­’nin 1 tril­yon li­ra­ya ya­kın kay­na­ğı­nın he­ba ol­du­ğu­nu belirtti.

Ül­ke­le­rin büt­çe­le­ri­ni bi­le aş­tı

Ma­li­ye Ba­ka­nı Şim­şek uyuş­tu­ru­cu mad­de, si­lah, or­gan ti­ca­re­ti gi­bi suç­lar­dan el­de edi­len ma­li gü­cün bir­çok ül­ke­nin mil­li ge­li­rin­in da­hi üze­ri­ne çık­tı­ğı­nı be­lir­tir­ken, şöy­le de­vam et­ti: “Fert­ler­den zi­ya­de sı­nı­rı aşan suç­lar­la kar­şı kar­şı­ya­yız. Bu suç­lar­la sa­de­ce po­li­si­ye ted­bir­ler­le mü­ca­de­le et­mek yet­mi­yor, is­tih­ba­ra­tın da çok iyi kul­la­nıl­ma­sı ge­re­ki­yor.”

Editör: TE Bilisim