Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk

5. BDP heyeti geçtiğimiz pazar günü İmralı'ya giderek terörist başı Abdullah Öcalan ile yeniden görüştü. O görüşmenin ayrıntılarını anlatan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Abdullah Öcalan'dan BDP'ye çağrı yapıldığını kaydetti. Pervin Buldan Abdullah Öcalan'ın “CHP sürece destek vermezse biter” dediğini ifade etti. Özgür Gündem'e konuşan BDP'li Pervin Buldan, terörist başı Abdullah Öcalan’ın “Meclis’te kurulan komisyona CHP’nin mutlaka milletvekili vermesi gerekiyor. CHP’nin bu sürecin içinde olması gerekiyor. CHP bu sürece katkı sunmazsa, dışında kalırsa, CHP kendisini bitirir” dediğini belirtti.

CHP KOMİSYONA KATILMALI

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, sürecin devlet ile Abdullah Öcalan arasında ortak yürütüldüğünü belirttikten sonra şunları ifade etti: “Bizim dışımızda da kendi görüşmeleri oluyor. Bu görüşmeler çerçevesinde Sayın Öcalan’ın süreçle ilgili beklentileri var. Birinci aşama, ikinci aşama ve üçüncü aşama diye nitelendirdiği bir yol haritasından bahsediyor. Birinci aşamada daha çok komisyonların kurulması, hem akil insanlar komisyonu hem de Meclis bünyesinde kurulacak olan komisyon ve bir de geri çekilme meselesi var. Bu komisyonlar zaten kuruldu. Buna ilişkin Sayın Öcalan çok fazla bir görüş belirtmedi. Ancak özellikle Meclis’te kurulan komisyona CHP’nin mutlaka milletvekili vermesi gerektiğini ifade etti. Çünkü CHP bu sürece katkı sunmazsa, bu sürecin dışarısında kalırsa, bu süreçten sonra CHP kendisini bitirir dedi. Dolayısıyla CHP’nin sürece ilişkin tavrı net olmalı. Komisyona üye vererek bence bu tavrını netleştirebilir. Sayın Öcalan da bu konuda hem iki komisyonun kurulması hem de geri çekilme meselesinin tamamlanması ile birlikte ikinci aşamaya geçileceğini ifade ediyor.”

İKİNCİ AŞAMA ÖNEMLİ

“İkinci aşama” diye adlandırılan süreç içerisinde bazı yasal ve anayasal değişikliklerin yapılması gerektiğini söyleyen Pervin Buldan, söz konusu değişiklikler hakkında şunları söyledi: “Yol temizliği dediğimiz meselenin gündeme alınması gerekiyor. Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması ve TCK’de bazı değişikliklerin yapılması gerekiyor, bunlar önemli. Seçim Yasası dediğimiz, barajın indirilmesi, hazine yardımı gibi, yol temizliği dediğimiz bütün meseleler ikinci aşamada gündeme gelecek olan ve konuşulacak olan meseleler. Bunlar daha çok geri çekilme süreci tamamlandıktan sonra konuşulabilecek konular. Kürtlerin, Türkiye’de yaşayan bütün halkların gündeminde olması, bu konuya ilişkin herkesin artık taleplerini söylemesi ve bu talepleri hükümetin önüne koyması gerektiğini düşünüyoruz. Belki bunlar daha sonra konuşulacak meseleler ama birinci aşama bittikten sonra biz de BDP olarak bu eylem ve etkinliklerimizi yaparak süreçte rol oynayacağız. Bunun hazırlıkları var, esas demokratik Türkiye şekillenecekse ikinci aşama dediğimiz süreçte şekillenecek ve her şey orada belki belli olacak. Dolayısıyla bu süreç önemli.”

BDP'LİLER YİNE KANDİL YOLUNDA

Öte yandan, Kandil-İmralı hattında mekik dokuyan BDP'liler yine sınır ötesine gitti. Terörist başı Abdullah Öcalan'dan yeni bir mektup götüren heyet Kandil'e doğru yola çıktı. Geçen defa Sırrı Süreyya Önder ile Selahattin Demirtaş Kandil'e giden isimler olmuştu. BDP'li bu iki isim PKK'nın üst yönetimiyle çektirdiği hatıra fotoğrafları ile medyaya yansımışlardı.

Editör: TE Bilisim