Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli
 1993 yılında, eğitim fakültesinden mezun oldu ve aynı yıl ataması yapıldı. Diyarbakır'ın, Bismil ilçesine. Neşe Öğretmen; 22 yaşındaydı ve çıtı pıtı bir kızdı. Ataması, Bismil ilçesine çıkınca ailesi gitmemesi için baskı yaptı ise de o: " Bayrağımın dalgalandığı her yere giderim." diye kararlılığını ailesine bildirmişti. Babası çaresiz, seni yalnız başına göndermem dedi ve kendisiyle birlikte gitti. Bismil'e gidince ilçe milli eğitim müdürlüğü ona tayininin Çavuşlu Köyü ilköğretim okulu olduğunu söyledi. Köye ulaştı. Okul denen şey ahırdan ibaretti. Camlar, sıralar kırılmış duvarlar boyasızdı.Köy muhtarına gitti. Yardım edemeyiz lafı geldi. Ücretini ben karşılayayım, usta bul, dedi. Muhtar tamam, dedi. Tam 3 aylığına mal olmuştu. Ama olsun, okul, okul olmuştu. Neşe tam bir ışık kaynağıydı.

Dersler başlamış, Neşe öğretmeninde keyfine diyecek yoktu. 1993 yılı 26 Ekim gecesi. Neşe öğretmen yorgun argın evine gelmiş babasıyla yemek yiyecekti. Evdeki o geceki rızık bir kaç tane sivri biberdi. Yanında yoğurt ve ekmek. Derken kapı sert bir şekilde yıkılırcasına çalındı. Babası, kim o der ve dışarıdan "Açın, köydeniz. Neşe Öğretmene bir şey soracağız der." Kapı açılır ve karşılarında silahlı iki bozguncu görürler. İçlerinden Türkçeyi iyi konuşan bir tanesi babasına sertçe bir tokat atar ve "Biz (Apo iti) kamuoyuna açıklama yapmadık mı? Baskıcı T.C.'nin hiç bir öğretmenini, kürdistana, önderliğin emriyle sokmayacağız, demedik mi ulan?" Arkadaki üçüncü bozguncu silahını çeker ve ayağa kalkan babanın şakağına dayar ve tetiği Neşe öğretmenin yanında çeker. Neşe öğretmeni saçlarından çekerek köy dışına doğru sürüklerler.

Ağıza alınmayacak sözler söyleyerek önce sol göğsüne 5 mermi, sonrada sağ göğsüne 5 mermi sıkarlar. Neşe öğretmen oracıkta şehit olmuştur. Bunları unuttuk mu? Unutmadık, unutturmayacağız! Neşe ALTEN (1972 - 26.10.1993) 1972 yılında Tekirdağ ili Şarköy ilçesinde doğan ve bekâr olan Neşe ALTEN'in babası Hasan, annesi Nazife'dir. Sınıf öğretmeni olan Neşe ALTEN, Diyarbakır ili, Bismil ilçesi, Çavuşlu Köyü İlkokulundaki görevine 30.09.1993 tarihinde başlamış, yirmi beş günlük öğretmen iken, 26.10.1993 tarihinde şehit edilmiştir.
Editör: TE Bilisim