Sinan Oğan, konuk olduğu Senem Toluay Ilgaz ile Enine Boyuna programında Birleşmiş MilletlerGüvenlik Kurulu tarafından kabul edilen ateşkes kararı sonrası Doğu Guta’da Rusya ve Esad rejimi tarafından hayata geçirilmeye çalışılan Doğu Guta planını açıkladı…

Oğan’ın değerlendirmelerinden satır başları…

“ABD, Türkiye ile YPG’yi Bir Masa Etrafına Çekmeye Çalışıyor”

YPG’yi kullanmak isteyen başta ABD olmak üzere bütün devletlere karşı PKK’nın bir terör örgütü olması ve PKK – YPG bağlantısı Türkiye’nin elinde önemli bir koz olmakla birlikte rakiplerinin elini zayıflatan bir unsur haline geliyor. ABD’nin hedeflediği şudur; PKK, Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleden vazgeçtiğini ifade edecek, silah bırakacak ve Türkiye’de herhangi bir eylem yapmayacak. Aslında YPG’nin içerisine dahil olacak PKK’nın bir terör örgütü olarak mevcudiyetini sona erdirmesi YPG’yi Batı’nın nezdinde daha kabul edilebilir bir noktaya getirecek. Türkiye’ye karşı da “Bakın artık PKK yok, YPG de size karşı bir terör örgütü değil” savı üzerinde ABD çalışıyor. Türkiye ile YPG’yi ABD bir masa etrafına çekmeye çalışıyor. ABD’nin kafasındaki en büyük plan budur.

“ABD Sıkıştığı Takdirde Menbiç’i Türkiye’ye Değil Esad Rejimine Bırakmayı Tercih Eder”

Son tahlilde, Menbiç’te ABD sıkıştığı takdirde orayı Türkiye’ye bırakmak yerine Esad birliklerine bırakır. Orada sadece ABD yok, sadece ABD’lilerin olduğu zannediliyor ama orada Rusların da gözlem noktaları var. Rusların da istediği budur. Rusların ABD’den farklı olarak YPG’den başka tutunacağı bir dal olduğu için Rusya önceliği Suriye’de Şam rejimine veriyor. Rusya istiyor ki, Şam rejimi tüm sınırlarına hakim olsun. O sebeple, Afrin’de Rusya’nın en önemli çalıştığı konu bir an önce Şam rejiminin gelip Türkiye şehir merkezine hakim olmadan önce orada hakimiyet sağlamasıdır.

Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!

“Afrin… Menbiç… Fırat’ın Doğusu…”

Hem Rusya hem İran hem ABD hem Şam rejimi hem de PKK/YPG, -PKK/YPG’yi bir güç olarak değil kullanılan bir güç olarak ele alalım- bu dört güç de şu anda ne yapıyor biliyor musunuz? Türkiye’nin Afrin’de mücadele sürecini uzatmak için hepsi elinden geleni yapıyor. Hepsi biliyor ki, Türkiye Afrin’de hızlı bir ilerleme sayesinde hızlıca kontrolü altına aldığı takdirde bundan sonraki ikinci adım Menbiç’tir. Üçüncü durak Fırat’ın doğusudur. Dolayısıyla bu dört ülke ve güç, Türkiye’nin bölgedeki hareketliliğini istihbarat olarak Türkiye’ye sağlıyor. Birtakım teröristlerin Suriye bayrağı ile bölgeye girmesinin sebebi de budur.

“Bir Koridor Açılarak Doğu Guta’da Savaşanlar Aileleriyle Birlikte İdlib’e Gelecekler”

Rusya, Afrin’deki YPG üzerinde zannedildiği kadar etkin değil. Afrin’deki YPG’lilerin ABD’ye Fırat’ın doğusu ve Menbiç’te bulunduğu kadar bir bağımlığı yok. Hepsi aynı terör örgütü ama beslenme noktalarına bakıldığında Afrin’deki Rusya’ya biraz daha bağımlı bir durumda, Menbiç ve Fırat’ın doğusundakiler ise tamamen ABD’ye angaje olmuş durumda. Afrin’de başlattığımız operasyon sonrasında rejim ve Rusya ne yaptı, buna dikkatli bakmak lazımdır. Rejim topraklarını 1/3 oranında artırdı. İdlib’de çok ciddi bir kazanım elde etti. Rusya çok önemli bir strateji çizdi Esad rejimine… Rejim karşıtı muhalifler bu bir ayın sonunda bir koridor açılarak Doğu Guta’da savaşanlar aileleriyle birlikte İdlib’e gelecekler. Muhalifler İdlib’de toplanacak ve metre metre İdlib tamamen rejim muhaliflerinden temizlenecek noktasında bir planlama var.

(Kaynak: Haber3Hilal)

Editör: TE Bilisim