Eğer Türkiye'deki şekliyle doğum performansına sahip Suriyeliler ,kendi ülkelerinde kalsalardı; bugün Suriye nüfusunun hızla artması ve rekor bir artışa sahip olması gerekirdi. Oysa aynı nüfusun Suriye'de bulunduğu dönemde böyle bir artış hızı görülmüyor.

Elbette araştırılması lazımdır.

Öncelikle verilmesi gereken cevapların başında ise, savaştan kaçarak gelip sığınılan bir ülkede, niye bu kadar çok çocuk yapıldığının nedenleri gelmelidir. Bu psikolojik midir? Kültürel midir? bebek ölümlerinin azalması sonucu bir artış mıdır? Türkiye'de verilen ücretsiz sağlık hizmetlerinden mi kaynaklanmaktadır? ciddi şekilde araştırılması ve sonuçlarının yayınlanması gerekmektedir.

Yeniçağ Gazetesinde yer alan ülkemizdeki Suriyeli nüfusu ile ilgili haber şöyle:

Çarpıcı sığınmacı gerçeği ise, ülkemizdeki Suriyeli nüfusunun doğumlarla birlikte 3 milyodan 3,5 milyona yaklaştığıdır. Elbette kimseye "çocuk yapma" diyecek halimiz yok ama bu durum ileride ciddi faturalara neden olacaktır. Tedbirinin şimdiden düşünülmeye başlanması gerekmektedir. 

AFAD Başkanı Güllüoğlu, "Türkiye'de, Suriye krizi başladığı günden bu yana 300 binden fazla Suriyeli bebek dünyaya geldi" dedi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, AFAD öncülüğünde Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye'nin Dünyaya Uzanan Yardım Eli" konferansında, AFAD'ın dünyanın birçok coğrafyasında görev yaptığını söyledi.

AFAD'ın 2009 yılında kurulduğunu dile getiren Mehmet Güllüoğlu, temel görev alanının da Türkiye'deki afetler olduğunu belirtti.

Güllüoğlu, Türkiye'de en fazla görülen afetin deprem olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, Avrupa'daki deprem haritasına baktığımızda depremin en yıkıcı etkisine sahip ve fay hatlarının bulunduğu bir ülke. Ancak afet olduğu anda müdahaleyi yapabilecek ekiplerimiz var. Bunların kalitesi ve standartları da giderek artıyor." diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 300 BİNDEN FAZLA SURİYELİ BEBEK DOĞDU

AFAD'ın yürüttüğü insani yardım faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Mehmet Güllüoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de, Suriye krizi başladığı günden bu yana 300 binden fazla Suriyeli bebek dünyaya geldi. Bu birçok şehrimizin nüfusundan daha fazla. Suriyeliler keyfi sebeplerle değil, savaştan kaçarak Türkiye'ye geldi. Savaş, parçalanmış ceset, tüm altyapının yıkılması ve ailelerin parçalanmasıdır. Allah savaşın hiçbir türünü kimseye yaşatmasın."

TÜRK MİLLETİ OLABİLMEK… TÜRK MİLLETİ OLABİLMEK…

TOPLAMDA 3,5 MİLYONDAN FAZLA SURİYELİ TÜRKİYE'DE YAŞIYOR"

Güllüoğlu, AFAD'ın Suriye konusunda vazifelendirildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 10 ilimizde bulunan 21 kampımızda çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 230 bin sığınmacı var. Toplamda da 3,5 milyondan fazla Suriyeli de yine Türkiye'de yaşıyor. Kampların kurulması, oradaki hizmetlerin koordine edilmesi, daha sonra da kamp dışındaki sağlık ve eğitim hizmetlerinden düne kadar AFAD sorumluydu. Ancak bu konuların koordinesi Göç İdaresi'ne verildi."

Dünyadaki kriz bölgelerinde AFAD'ın görevlendirildiğini aktaran Mehmet Güllüoğlu, bu kapsamda 5-6 yıl içerisinde onlarca ülkede faaliyet gösterdiklerini hatırlattı.





Editör: TE Bilisim