TÜRK MİLLETİ OLABİLMEK… TÜRK MİLLETİ OLABİLMEK…
  Türkiye’deki gerginliklerin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan muhalefetin farkında olduklarını belirten Brennan, geçtiğimiz hafta yaşanan darbe girişimini öngörüp öngörmedikleri konusunda net konuşmadı. Wall Street Journal gazetesine göre Brennan, salı akşamı Virginia’daki İstihbarat ve Ulusal Güvenlik İttifakı’nın toplantısında konuştu. Konuşmada Brennan, darbe girişimine de değinerek “Bu tür durumlarda ilk yapmaya çalıştığınız şey kesinleşmiş gerçeklere ulaşmaktır, bu çok çok zordur... Çünkü birçok bilgi gelir ve bunları söylentilerden ayırt etmeniz gerekir” dedi.

TÜRKİYE İSTİKRARSIZ BİR BÖLGEDE OTURUYOR T

oplantıda eski bir Dışişleri Bakanlığı görevlisi ve istihbarat uzmanı olan Jennifer Sims’in sorularını yanıtlayan Brennan’a “(Darbenin) gelişini biz gördük mü” sorusu yöneltildi. “Biz” diye konuşmaya başlayan Brennan güldükten sonra “Türkiye’deki siyasi sahnede son yıllarda güç ve otoriteyi toplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili çeşitli gelişmeler oldu. Türkiye çok istikrarsız bir bölgede oturuyor ve PKK ve Kürt teröristlerin Türkiye’ye yönelik meydan okuması var” diye devam etti. CIA’in “Türk hükümetinin üzerinde baskı ve gerilimler olacağını ve hükümetin içerideki muhalefet olarak algıladıklarına yönelik bazı eylemler yaptığını bildiğini” söyleyen CIA Başkanı Brennan, “Hükümetin altında olduğu baskıların ve insanların ifade ettiği bazı düşüncelerin farkındaydık” diye konuştu. Brennan, Amerikalı siyasi karar mekanizmalarındaki kişilere istihbarat değerlendirmelerini aktardıklarını da kaydetti.

‘DURUMUN DETAYLARINA GİRMEYECEĞİZ’

Beyaz Saray’dan Türkiye’de darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’e ilişkin açıklama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, düzenlediği basın toplantısında Türk hükümetinin demokratik kurumlarını koruması için teşvik ettiklerini söylerken, uluslararası toplumun neler olduğunu izleyeceğini kaydetti. Earnest, “ABD, Türkiye’deki durumun detaylarına girmeyecek” dedi. Earnest, ayrıca Cumhuriyetçi Parti’nin ABD Başkan adayı Donald Trump’ın Rusya’nın saldırısı durumunda NATO üyesi Baltık ülkelerine yardım için bu ülkelerin ABD’ye karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmesini şart koşmasını da değerlendirdi. ABD’nin NATO taahhüdüyle ilgili Earnest, “ABD’nin bu taahhüdüne bağlılığı demir gibidir. ABD Başkanı (Obama) 2 hafta önce Polonya’daki NATO Zirvesi’nde bu taahhüdünü yineledi” dedi.
Editör: TE Bilisim