Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gündemi değerlendirdi! Abdullah Gül, Reyhanlı saldırısını yapanlar, yaptıranlar ve buna yardımcı olanların net bir şekilde ortaya çıkarılacağını ifade etti. Suriye'deki iç savaşa da değinen Gül, iç savaşın uzun sürmemesi temennisinde bulundu.

'SALDIRININ FAİLLERİ BİZİM İÇİN MALUMDUR'

Gül, Reyhanlı’daki terör saldırısıyla ilgili bunu yaptıranlar, yapanlar ve yardımcı olanların net şekilde ortaya çıkacağını ifade etti. Aslında çıkmaya başladığını vurgulayan Gül, "Bizim için şu anda malumdur. Ama Türkiye hukuk devleti olduğu için bunlar şu anda zanlıdır. Hiç kimsenin suçu yanına kâr kalmayacaktır. Kararlı bir şekilde devletimiz bunların gereğini yapacaktır." dedi.

'ULUSLARARASI CAMİA SADECE KONUŞMAKTA'

Gül, Suriye’deki olaylarla olaylar sonrası sınır ülkelerin birden bire çok sayıda göç aldığını belirterek,“Bizden daha zor ülkeler var. Ürdün’ü düşünün. Ürdün’de 400 bin sığınmacı var. Onların imkanları da çok fazla yok. Bu konuda uluslararası camia sadece konuşmakta, sadece laf etmekte. Ama aksiyona ve işe gelince hep geride durmaktadır. Bu çok açık şekilde görülmektedir. Ümit ederiz ki Suriye’deki bu iç savaş daha uzun sürmez. Suriye halkının arzuladığı şekilde meşru talepleri şeklinde neticelenin." diye konuştu.

Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!

'HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR'

Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Obama arasındaki Suriye’yle ilgili görüşmelerin hatırlatılması üzerine Gül, "Suriye’deki iç savaş bizim komşumuz olduğu için tabiatıyla ilgilendiriyor. Tabi ki Suriye’deki çok büyük insan hakları ihlalleri ile ilgili duyarsız kalamazsınız. Onun için biz aktifiz, ama herkesin de aktif olmasını istiyoruz. Suriye’de batı dünyası biraz arkada duruyor. Hatta onlar şöyle bir şey geliştirdiler. 'İşin içine girmeden arkadan destek olmak'. Böyle insan hakları ihlalinin yoğun bir şekilde olduğu, binlerce insanın öldüğü, 4 milyona yakın insanın evsiz barksız kaldığı ve çok da önemlisi istikrarsızlığın güvensizliğin giderek bölgeye yayılma riskinin olduğu bir yerde... Herkes çok daha sorumlu ve gerçekten elini taşın altına koyarak hareket etmesi gerekiyor." dedi.

'RUSYA VE ÇİN ÇÖZÜM SÜRECİNE GİRMELİ'

Suriye’deki iç savaşın barışçı ve diplomatik yollarla çözümünün herkesin arzusu olduğunu anlatan Gül, hiç kimsenin kan dökülmesini istemediğini söyledi. "Zaten kan döküldüğü için biz bu kadar hareketliyiz." diyen Gül, "Eğer kan dökülmemiş insanlara karşı silah kullanılmamış olsa ülkeler sorunlarını kendi içinde çözer deriz. Burada muhakkak ki dünyada komşu ülkelerin dışında önemli aktörler var. Uluslararası hukukun geçerli olabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nde en azından Rusya gibi önemli bir devletin ve Çin’in çözüm sürecine girmeleri gerekir. Ben bunu ta başından beri söylüyorum. Hatta olaylar başlarken Rusya’yı işin dışında tutmamak gerekirdi. Şimdi olayın tam taraflarından birisi hatta..." diye konuştu.

'DÜŞMANLARI İÇİN ALDIĞI FÜZEYİ HALKI İÇİN KULLANIYOR'

"Kanın durdurulması konusunda harekete geçilmesi takdire şayandır." diyen Gül, konuşmasına şöyle devam etti: "Toplanacak bu ikinci Cenevre buluşmasında esas Suriyeliler karar vermeli. Nihayetinde Suriye onların vatanı. Ama bizi dediğimiz gibi güvenlik bakımından ilgilendiriyor. Her şeyden önce komşu olduğumuz ve 900kilometre sınırımız olduğu için duyarsız tabi ki kalamayız. Orada düşmanları için aldığı balistik füzeleri kendi halkı için kullanan bir rejim var. Dünya tarihinde ilk defa oluyor bu. Onun için bu işin bitmesini ve Türkiye’nin bir an önce durulmasını ve Türkiye’nin Akdeniz’in kıyısında demokratik hukukun üstünlüğüne dayalı, halkının taleplerine kulak veren Suriye’nin muhakkak ki kendi farklılıkları olan büyük bir nüfusu var. Çeşitli etnik, dinsel farklılıklar var. Hepsinin huzur içinde yaşayabileceği, herhangi intikam duygularının olmayacağı yeni bir düzenin kurulması Suriyeliler için de bölge içinde, dünya barışı için de çok önemli. Biz buna uğraşıyoruz."

Editör: TE Bilisim