YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 Başbakan Ahmet Davutoğlu Çankaya Köşkü'nden Habertürk'te canlı yayınlanan programda gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor.
Davutoğlu, Arınç-Gökçek polemiğiyle ilgili "Bana aktarılmadan, Twitter üzerinden konuşulmamalıydı. Her ikisiyle de görüştüm. 'Bir daha böyle bir tavır görmek istemiyorum' dedim" dedi.

Hatırlanacağı üzere Melih Gökçek, Twitter hesabından Bülent Arınç'a yüklenerek istifa çağrısında bulunmuştu. Arınç'ta Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Melih Gökçek'e “haysiyetsiz adam” diyerek Gökçek'in yolsuzluk yaptığı imasında bulunmuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

AKP'NİN SEÇİM STRATEJİSİ

Görevi aldıktan sonra önümüzdeki dönemle ilgili birkaç hedefi belirlemiştim. Biri hükümet çalışmalarının aksamadan yürümesiydi. Diğeri de partimizin seçime hazırlanmasıydı. AK Parti iktidarı 12 yıllık bir parti ama çok köklü gelenekleri oturtmuş bir parti.

Bütün şehirlerimizin nabzını tuttum, brifinler aldım. Kasım'dan Mart'a kadar halka siyasetimizi anlatmaya çalıştım. 81 ilin başkanlarını tek tek dinledim.

BAŞBAKANLIK TEKLİFİ NASIL GELDİ?

Başbakanlık teklifinde Cumhurbaşkanımız ne o bana sordu, ne de ben sordum. Ben hiçbir vazife için bir lobi yapmadım, bir talepte bulunmadım, bundan sonra da bulunmam. Kendisiyle barışık birinin böyle bir hırsla davranması benim dünyamda yoktur. Görevi aldıktan sonra hırs ve azimle çalışmak benim dünyamda var.

Bir kez, imayla dahi bu konuyu sormadım. Şu anda da tek düşüncem yaptığım işi en iyi şekilde yapmak.
Görev tevdi edilmedi, ilan edildi. Cumhurbaşkanı beni göreve çağırdığında iki kere bile düşmem. Cumhurbaşkanı ile aramızda herhangi bir görüş ayrılığı yok.

ARINÇ-GÖKÇEK POLEMİĞİ

Yarın olsa yine aynı tutumu gösteririm. Bana aktarılmadan, Twitter üzerinden konuşulmamalıydı. Her ikisiyle de görüştüm. "Bir daha böyle bir tavır görmek istemiyorum" dedim.

KÖŞK-SARAY İLİŞKİSİ

Biz birbirine güvenen bir ekibiz. Türkiye'deki sistem parlamenter sistem değil, maalesef vesayet altında 'parlamenterimsi' görünen bir sistem. Evren-Özal, Özal-Demirel, Ecevit-Sezer ilişkisine bakınız.

Bu sistemin doğasında olan çarpıklığı aşmak için yeni bir anayasa ve yeni bir siyasal sistem demek gerekir.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI

Savunduğum her şeyin zeminin sağlam olması benim için önem taşır. Türkiye'deki sistem ne parlamenter ne başkanlık ne de yarı başkanlıktır.

Net olarak ifade ediyorum bu sistemin değişmesi lazım. Ya pür parlamenter sistem olması lazım ya da başkanlık sistemi olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız haklıdır, bu sistem bir yetki çatışmasını beraberinde getiriyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Demirtaş, esas niyetinin çözüm süreci değil, başka bir proje olduğunu ortaya koydu.Kimin başkan olacağına Demirtaş karar verecek değil, Demirtaş şu anda statükocuların yeni projesidir. Demirtaş çözüm sürecini baltalamışsa, bu ateşle oynamaktır. 8 Haziran'da milletin verdiği iradeye razı olacaklar. Cumhurbaşkanımızla bu anlamda aramızda iletişim problemi yok. Varsa bu giderilir. Sabote eden Demirtaş'tır. İzleme heyeti çok kullandığımız bir tabir olmadı. Sürecin bütününü değerlendirme ihtiyacı var.

Editör: TE Bilisim