TBMM Genel Kurulu'nda, MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin görüşmeleri sürüyor. Teklifin birinci maddesinde AKP'nin önergesiyle değişiklik yapıldı. Buna göre, MİT'in görevleri arasındaki "Bakanlar Kurulu'nca verilen her türlü görevi yerine getirmek " cümlesindeki "her türlü" ibaresi metinden çıkarıldı.

 

İkinci fıkrada yapılan değişiklikle de "üretilen istihbaratı gerekli  kuruluşlara  ulaştırmak" ibaresi metne eklendi. MİT kanununda değişiklik yapan kanun teklifinin ilk 4 maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

 

MİT, TERÖR ÖRGÜTÜYLE İRTİBAT KURABİLECEK

 

Kabul edilen maddelere göre, "Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu'nca verilen görevleri yerine getirmek", "Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek, analiz etmek ve üretilen istihbaratı gerekli kuruluşlara ulaştırmak" ve "İstihbarat kapasitesini, niteliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla, çağdaş istihbarat teşkilat usul ve yöntemlerini araştırmak,  teknolojik gelişmeleri takip etmek ve uygun görülenleri temin etmek" MİT'in görevleri arasında yer alacak. 

 

OSLO  VE İMRALI'YA YASAL DAYANAK

 

MİT mensupları görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek. Böylece Oslo ve İmralı görüşmelerine yasal dayanak oluşturulmuş olacak.

Bu maddede yer alan "görüşmeler yaptırabilecek" ibaresi, verilen önergenin kabulüyle metne eklendi. Böylece BDP ile gazetecilerin de İmralı ile görüşmelerine yasal zemin oluşturuldu.

 

GENİŞ YETKİ

 

MİT, istihbari faaliyetler için görevlendirilenlerin kimliklerini değiştirebilecek, kimliğin gizlenmesi için her türlü önlemi alabilecek, tüzel kişilikler kurabilecek. Kimliğin oluşturulması veya tüzel kişiliğin kurulması ve devam ettirilmesi için zorunlu olması durumunda gerekli belge, kayıt ve dokümanlar ile araç ve gereçler hazırlayabilecek, değiştirilebilecek ve kullanılabilecek.

 

Yabancıların ülkeye giriş ve çıkış ile vize, ikamet, çalışma izni ve sınır dışı edilmesi gibi konularda, ilgili kurum ve kuruluşlardan talepte bulunabilecek.

Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek.

Yabancı unsurların ülkenin ve vatandaşların iletişim güvenliğini tehdit eden faaliyetlerinin engellenmesine yönelik çalışmalar yapabilecek, ilgili kurum ve kuruluşlardan talepte bulunabilecek.

MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinesi uygulaması dahil, test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek.

MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, görüşmeler yaptırabilecek, görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek. Bu maddede yer alan "görüşmeler yaptırabilecek" ibaresi, verilen önergenin kabulüyle metne eklendi.Yetkili ve görevli hakim, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nin üyesi olacak.

 

Önleyici istihbarat elde etmek ve analiz yapabilmek amacıyla, MİT Müsteşarı veya yardımcısının onayıyla yurt dışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim ve MİT mensuplarının, MİT'te görev almış olanların veya görev almak üzere başvuranların iletişimi tespit edilebilecek, dinlenebilecek, sinyal bilgileri değerlendirilebilecek ve kayda alınabilecek.

 

BAHÇELİ UYARDI

MHP Lideri Devlet Bahçeli ise salı günkü grup toplantısında uyarılarını sürdürerek ''Şu an MİT'e olağanüstü yetkiler veren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmektedir. Bu teklif tepeden tırnağa mahzurludur. Başbakan Türkiye'yi kuracağı MİT rejimiyle baştan ayağa kontrol edecek, dinleyecek, herkesi fişleyecektir. 1970'li yılların Ziverbey ve Erenköy Köşkü'nü aratmayacak mekânların yeniden ihdas ve inşası çok yakındır. Başbakan ülkemizi adım adım istihbarat devletine sürüklemektedir.

Kendisini korumak ve bugüne kadar MİT eliyle işlenmiş suçları temizleyerek emniyete almak amacıyla tedbir geliştirmektedir. Başbakan gerçek manada, Oslo'dan İmralı'ya, sınırlarımızdaki terör gruplarına yardımdan milli hedeflerimizin aleyhine olan dış politika tercihlerine kadar tüm yasa dışı, ahlak dışı, meşruiyet dışı ilişkileri maskelemek için MİT Kanunu'ndaki muhtemel düzenlemeleri fırsat görmektedir.

Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler

Kanun teklifinde, Ceza Muhakemeleri Kanundaki hazırlık soruşturmalarının gizliliği ilkesinin MİT'e karşı uygulanmayacağı yer almıştır. Ve teklifin tüm sakıncalarının yanında MİT'e terör örgütleriyle görüşme ve temas kurma yetkisi verilecektir. Yani PKK'yla ve İmralı canisiyle yapılan pazarlıklar yasal güvenceye kavuşturulacaktır. Teklif yasalaşırsa İmralı canisinin en temel dayatmalarından birisi de onaylanmış olacaktır'' demişti.

 

 SIRADA DANIŞTAY VAR

Meclis Genel Kurulu'nda MİT'in ardından Danıştay Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı görüşülecek. Tasarıyla Danıştay; on beşi dava, biri idari daire olmak üzere on altı daireden oluşacak.Danıştay Kanunu'nda yapılacak değişiklikle "grup dava" ve "İvedi yargılama usulü" uygulamaları devreye girecek. Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilecek kararlara itiraz edilemeyecek.

Editör: TE Bilisim