Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş.. Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş..
 Gümüşhane’de 12 yaşında başladığı kayak sporu ile 21 yıl aralıksız Türkiye Şampiyonu olan, 119 kez milli formayı giyerek Türk spor tarihinde inanılmaz bir rekora imza atan İtalya, İsviçre, ABD ve Avrupa kış olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil eden, çok sayıda kayakçı yetiştiren Muzaffer Demirhan’ın adının Gümüşhane’de bulunmaması ailesi tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Muzaffer Demirhan’ın eşi Ziyade Demirhan, yaptığı açıklamada, Gümüşhane’nin Muzaffer’i unuttuğunu, adının bir yere verilmesini, adının Gümüşhane’de geçmesini, kayağa emek veren “Muzaffer Demirhan” isminin unutulmamasını söyledi.

Karşıyaka Mahallesi’nde kızı Mine Özer ile birlikte kalan Ziyade Demirhan, eşinin çok iyi bir insan olduğunu, Gümüşhane’ye çok bağlı olduğunu, Gümüşhane için, Türkiye için adeta kendini parçaladığını anlatarak, şöyle dedi:

“Kıymetini bilmediler. Eşimin cenazesinde bile doğru dürüst bir şey yapmadılar. Ben Muzaffer ile 14 yaşımdayken evlendim. Evlendiğim zaman kayak yapıyordu. Kendisini kayağa adamıştı, gözü başka bir şey görmüyordu. Varı yoğu kayaktı. Evde çocukları hasta olsa haberi bile olmazdı. Telefon açardı, ‘doktora götürün, benim bugün yarışım’ derdi. Sorardım ona telefonda, neredesin dediğimde ‘Erzurum’da, Sarıkamış’ta, Uludağ’da, Kayseri’de. Ömrünü kayak ile geçirdi.  Türkiye’de, Avrupa’da çok insanlar yetiştirdi. Çocuklarımızdan Mümtaz ile Göksay’ı da kayakta o yetiştirdi. Yarışlara beni de götürürdü. Erzurum’a, Sarıkamış’a, Kayseri’ye, Uludağ’a götürürdü. Hep beraberdik. Çok yerleri gezdirdi bana, Allah razı olsun. “

-“Gümüşhane Muzaffer’i unuttu”-

Gümüşhane’nin Muzaffer’i unuttuğunu gözleri dolarak dile getiren Ziyade Demirhan, şöyle devam etti:

“Adı bir yere verilsin, adı Gümüşhane’de bir yerde geçsin. Kayağa o kadar emek verdi, ismi unutulmasın.  Onun lakabı ‘Dağların Delisi’ydi. Onu bu lakapla tanırlardı. O, öyle bir adamdı. Bu ülkeye yüzlerce sporcu yetiştirdi ama adı bir yerde yok. Ayağı kırılırdı yarışlara girerdi. O haliyle bile antrenörleri topallarken beni yarışa almazlar diye düz yürürdü. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da bile yarışlara katıldı. Ben çocuklarımı kimseye bırakamadığım için onunla gidemezdim.  Ona çok şeyler vaat edildi gitmedi. Gümüşhane’de kaldı. Erzurum, Sarıkamış, Kayseri onu çok istedi ama gitmedi. Onun amacı Gümüşhane’nin adını duyurmaktı. Çok şeyler vaat ettiler ama gitmedi. Parayı sevmezdi, o Gümüşhane’yi severdi. Kışın kayakta, yazın ise o zamanlar Yol Su Elektrik (YSE) Kurumu vardı orada yazın gelir çalışır, kış oldumu, dağların delisi kayak merkezlerinde yarışlardaydı. En sonunda Bursa’dan yer alıp ev yaptık. Oğlum Mümtaz zaten orada kalıyordu, biz de Bursa’ya yerleştik.  Kışın Bursa’ya kalıyor, yaz aylarında ise Gümüşhane’ye geliyorduk. Gümüşhane’de adının bir yerlere verilmesini istiyorum.”

-“Çok iyi kayakçı, çok iyi babaydı”-

Kızı Mine Özer ise, babasının çok iyi kayakçı, çok iyi baba olduğun u belirterek, “Çok çalışkan bir insandı. O, hayatını kayağa adamıştı. Her şeyini kayağa bağlamıştı. Şimdiki gibi hatırlıyorum, odamızın birine girerdi, sürekli antrenman yapardı. Hiç unutmam, odasına giderdik ki, her yer su içersindeydi. Baba olarak bizi çok iyi yetiştirdi. Babam mükemmel bir insandı, isminin mutlaka bir yere verilmesini isterim.  Süleymaniye Mahallesi’ne kayak tesisleri yapılacakmış, oraya babamın adının verilmesini istiyorum. Gümüşhane’nin ileri gelenleri düşünmesi gerekiyor ama hiç kimse ilgilenmedi. Valilik, Belediye, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ilgilenebilirdi, ama ilgilenen olmadı” diye konuştu.

-“Heykelinin Gümüşhane’ye dikilmesini istiyoruz”-

Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Arzu Ay’da, Gümüşhane’nin Yayladere köyünde doğan Muzaffer Demirhan’ın daha sonra kendi mahallelerine yerleştiğini anlatarak, “Kendisi 119 kez milli olmuş bir büyüğümüzdür.  Ulaşılması güç bir rekora imza atmıştır. Gümüşhane’de ve Türkiye’de kayağın simgesi haline gelmiştir. 12 yaşında beden eğitimi öğretmeni Nadir Ülkü’nün teşviki ve yönetiminde  kayağa başladı. 16 yaşında milli formayı giydi. Meydan Larousse’de ilk Türk sporcu olarak yer aldı. 1948 İsviçre, 1956 İtalya, 1960 ABD ve 1964 Avrupa Kış Olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil etmiştir. Dünyada 4 kış olimpiyatına katılan tek sporcudur. Halen dünya klasmanında beşinci sıradadır. 1948-1960 yılları arası 21 yıl aralıksız, araya hiç kimse girmeksizin Türkiye şampiyonu olmuştur. 2 Balkan şampiyonluğu, 1 Balkan ikinciliği, dünya ve beynelmilel şampiyonluğu bulunmaktadır. Biz, çocukken belediye başkanının adını değil Muzaffer Demirhan adını bilirdik. Her yerde, her evde Muzaffer Demirhan konuşulurdu. Ben Muzaffer Demirhan’ın heykelinin Gümüşhane’ye dikilmesini istiyorum ” dedi.

Editör: TE Bilisim