Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk
 O BÜYÜK BİR TÜRK.

Sovyetler Birliği’nin 1990 yılında Azerbaycan’ı işgalinde, Bakü, Lankeran, Gence gibi illerde Kahraman Azerbaycanlı Türklerin  bağımsızlık mücadelesini izlemek haber ve görüntü sağlamak üzere, TRT Haber merkezinden görevli olarak Azerbaycan’a gittim.


Büyük TÜRK… Büyük Devlet adamı Rahmetli Elçibey Sovyet  işgali sırasında Halk Cephesi lideriydi.  28 Ülkeden gelen Gazetecilerin önünde yaptığı basın toplantısındaki ilk cümlesi:


“Ben bir Türküm ve Türkçeden başka dil bilmem. Türkçe düşünürüm ve Türkçe konuşurum. İsteyen tercümanlardan yararlanarak, konuşmamı haber yapabilir.” 


Gerçekte, Rahmetli ELÇİBEY bazı Avrupa dilleri ile Arapça  ve Ruscayı ana dili mükemmelliğinde bilen bir kişiydl.

Ve bu Tarihçi Devlet adamı yaklaşık yarım saat süren konuşmasında,  Türkiye’de bile zaman zaman kullandığımız yabancı terimlere bile değinmeden öz Türkçe olarak anlamlı bir konuşma yaparak Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesini anlatmıştı.

İşte bu büyük Devlet adamının bu sözleri, bugün bir millet iki devlet olarak söz ettiğimiz Azerbaycan ile aramızdaki, ırk, dil, din ve kan  bağının ne kadar gerçek ve güçlü olduğunu belirten Tarihi büyük gerçeklerden biridir.

Nur içinde yatsın.

Ünal Akdağ


Editör: TE Bilisim