Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Suriye’ye asker göndermenin Türkiye için kötü sonuçlar doğuracağını belirterek, “Türkiye’nin Suriye’ye müdahale etmesi çok büyük sorunlara neden olur. Uluslararası meşrutiyet sorunu var” dedi. 

Nesaj Eslen: Suriye'ye asker gitmesi savaş nedeni olabilir.

Suriye’nin kuzeyinde yaşananlarla birlikte Güneydoğu’da cereyan eden terör olaylarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Eslen, Kuzey Suriye’de oluşturulmak istenen Kürt koridorunun Türkiye’ye genişletilmek istendiğine dikkat çekti.

Eslen şöyle dedi: “Güneydoğu’da yaşanan olaylarla Türkiye içeride de meşgul ediliyor. Türkiye’nin Suriye’de inisiyatif almasının önüne geçiliyor. AKP iktidarı, Suriye konusunda 2 tane büyük hata yaptı. Birincisi Esad gitsin diye tarafsızlığını yitirdi ve muhalifleri destekledi. Bunun sonucunda İran ve Rusya da devreye girdi. İkinci yaptığı hata ise Rusya’yı karşısına almaktı.”  Türkiye’nin Suriye’ye müdahale etmesiyle uluslararası meşruiyet sorununun yaşanacağına vurgu yapan Eslen sözlerini şöyle sürdürdü: “İran ve Rusya diyor ki: ‘Meşru Suriye devleti davet etti biz o nedenle oradayız’. Ama bizim için böyle bir durum söz konusu değil. İkincisi, BM’den bu tür bir karar çıkması gerekir. Şu ana kadar böyle bir karar yok. Çünkü bunu Rusya veto edecektir. Bütün bunlara rağmen bir müdahale olursa Türkiye kendini çok büyük bir açmazın içinde bulur. Şu an Suriye’de bir tarafta Rusya ve İran diğer tarafta Türkiye arasında bir vekâlet savaşı devam ediyor. Eğer Türkiye Suriye’ye bir müdahalede bulunursa vekâlet savaşı açık savaşa dönüşür. Rusya bu doğrultuda bölgeye savaş uçaklarını ve füzelerini getirdi. Türkiye’nin Suriye’ye yapacağı kara operasyonun havadan desteklenmesi gerekir. Havadan desteklendiği takdirde ise Rusya ile karşı karşıya geliriz.”

Nejat Eslen, Halep’te yaşananlardan sonra Türkiye’nin çok büyük bir göç dalgası ile karşı karşıya kalacağını dile getirerek, AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle Türkiye’nin bedel ödediğini ifade etti.

Eslen, “Başlangıçta yapılan stratejik hatalar taktik hatalar ile artık düzeltilemez. Türkiye çok kritik bir süreçten geçiyor. Ne ABD ne NATO Suriye’de Türkiye için savaşmaz. Artık bu Suriye politikasının Meclis’te görüşülmesi lazım. Suriye’ye müdahaleyi Türkiye kamuoyu desteklemiyor. Türkiye yeni bir mülteci problemi ile karşı karşıya. Bunu önlemek için Suriye’ye asker göndermek demek diğerleri ile sıcak temas demektir. O zaman rejimle birlikte İran ve Rusya ile de karşı karşıya kalınır. Suriye gönderdiğimiz askeri birlikleri Rusya bombalarsa o zaman ne yapacağız? Topyekun bir savaşa mı gireceğiz?” 

Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!

Editör: TE Bilisim