Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler
 Türkiye bugün deyim yerindeyse olağanüstü bir gün yaşadı, yaşıyor.
Güne tüm yurtta elektriklerin kesintisi haberiyle uyanan Türkiye, öğleden sonra İstanbul Çağlayan Adliyesi'nden gelen haberle sarsıldı.

Türkiye'nin en iyi korunan Adlyelerinden birisi olan İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde yasadışı örgüt mensupları, Berkin Elvan davasına bakan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı, adliyenin 6. katında alnına silah dayayarak rehin aldı.

Savcının yasadışı örgüt mensupları tarafından rehin alınmasını değerlendiren eski bir Emniyet Müdürü olan GÜSAM Başkanı Ercan Taştekin bu eylemin "bunun çok tehlikeli ve taşeron bir oyun" olduğunu iddia etti.

Bugün TV'de rehine krizini değerlendiren Taşkekin bu eylemin İç Güvenlik Paketiyle Meclis'ten geçen güvenlikçi politikalara prim kazandıracam bir eylem olduğunu kaydetti.

Taştekin şöyle konuştu:

Kamuoyunda iç güvenlik paketi olarak bilinen yasaya çok ciddi bir tepki vardı. Bu eylemle o tepki dağıtılacak ve adeta güvenlikçi politikalara ihtiyaç varmış gibi bir algı oluşturulacak.

BU ÇOK TEHLİKELİ  VE TAŞERON BİR OYUN

Taştekin, İstanbul Taksim'de polis noktasına 50 el ateş eden DHKP-C'li teröristin yakalanmamasını ve Emniyet İstihbarat ile MİT'in bu olayla ilgili gerekli istihbaratı sağlayamamasını çok ciddi bir zaaf olarak değerlendirdi ve "Bu eylem tam bir taşeron ve cambaza bak eylemidir" ifadesini kullandı.

EYLEM OLUŞMADAN ÖNLENMESİ GEREKİRDİ

Bu örgütün faaliyetlerinin iyi takip edilmesi gerekirdi. Böyle bir eylemin önceden istihbaratının alınması eylemin daha oluşma aşamasına geçmeden önlenmesi gerekirdi. Maalesef olayı üstlenen terör örgütünün yaklaşık 1.5-2 ay önce Taksim'de uzun namlulu silahla bir polise ateş edip kaçan şüphelisinin halen yakalanamaması, Bu olayın istihbarı bilgisinin önceden alınamaması, devletin terör örgütüyle mücadelede ciddi bir zafiyet gösterdiğinin en belirgin örnekleri.

ZAAFİYETİN SEBEBİ 17-25 ARALIK SONRASI CADI AVI

Bu zaafiyetlerin ortaya çıkmasının en temel sebebi 17-25 Aralık sonrası İstihbarat Daire Başkanlığı, İstihbarat Şubeleri ve Terör Şubeleri'nde bir cadı avı başlatılmak suretiyle buradaki birikim deneyim sahibi personelin tasfiye edilmesi daha önceden bu alanda uzman ve profosyonellik içeren bilgileri olmayan personelin bu alanda görevlendirilmesi bence bu zafiyete yol açıyor.

İkincisi polis enerjisini maalesef ve maalesef siyasi iktidarın yanlış yönlendirmesiyle yanlış alanda kullanıyor. Polis terör örgütleriyle profesyonel anlamda mücadele etmeye, uyuşturucuyla mücadele etmeye suçla mücadele etmeye sevk edilmiyor. Bir cadı avına sevk ediliyor. Bu da enerjisini yanlış yöne yönelttiği için adli konuda çok ciddi problemler yaşamamıza neden oluyor.

OLAY BERKİN ELVAN OLAYI DEĞİL

Bu eylemi nasıl okumak gerektiğine gelirse. Ben bunun perde arkasını iyi okumak gerektiğini düşünüyorum. Öne sürülen bir Berkin Elvan olayının değil, Türkiye'nin 'otoriterleşmesi' yolunda atılan adımları pekiştirmeye yarar bu eylem.

Maalesef son dönemde 'İç Güvenlik Paketi'ne karşı kamuoyunda özgürlüklerin daraltılması ve yok edilmesiyle ilgili çok büyük bir tepki varken bu eylem sonucunda kamuoyunda 'İç Güvenlik Paketi'ne olan muhalefet ortadan kalkar güvenlikçi politikaları destekleyen bir hale getirilir.

Türkiye'nin otoriterleşmesiyle ilgili örgütün taşeron olarak kullanıldığını düşünüyorum. Burada 17-25 Aralık sonrası Türkiye'nin dünyada bile bu alanda çok ciddi şöhrete sahip polis amirleri ve müdürleri maalesef ortada olmayan suçlarla ilgili iftiralarla tutuklanarak cezaevine konuldular.

ALMANYA'NIN DAVET ETTİĞİ POLİS CEZAEVİNDE

Bakın bu terör örgütüyle ilgili Almanya bizden çok üst düzey bir uzmanımızı örgütle ilgili bilgi almak için Alman mahkemesi Almanya'ya davet etti. Maalesef o arkadaşımız şu an cezaevinde tutuklu.

Şimdi siz bir ülke olarak en önemli alanda, terörle mücadele alanında onlarca sene vererek yetiştirdiğiniz değerlerinizi, birikim sahibi donanım sahibi profesyonel uzmanlarınızı bu birimlerden başka birimlere gönderirseniz bu birimlerde daha önce çalışmayan birikimi ve deneyimi olmayan kişileri bu alanda görevlendirirseniz maalesef bu tip eylemlerin daha önceden istihbaratını almazsınız ve önleyemezsiniz.

POLİS GÖREVİNİ YAPAMIYOR

Emniyet teşkilatının enerjisini suni konulara, bir takım siyasi-politik konulara ayırırsanız asli vazifenizi yapamazsınız dünyanın en büyük metropollerinden olan bir yerin adliyedeki savcının bile güvenliğini sağlayamazsınız."

Editör: TE Bilisim