Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, kasım ayında örtülü ödenekten 119 milyon TL’lik harcama yaptı.
Maliye Bakanlığı’nca açıklanan kasım ayı bütçe gerçekleşme sonuçlarına göre bütçede “gizli hizmet giderleri” olarak geçen, 11 aylık örtülü ödenek harcaması, 1 milyar 1 milyon lirayı geçti.

DAVUTOĞLU 3 AYDA 263.2 MİLYON ÖRTÜLÜ ÖDENEK HARCADI

Görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan devraldığı eylül ayından itibaren, Başbakanlık örtülü ödeneğini kullanmaya başlayan Davutoğlu’nun örtülü ödenek harcaması, üç ayda 263.2 milyon TL’ye ulaştı.

Aylar itibarıyla şöyle:

Eylül: 109.5, Ekim: 34.7, Kasım: 119 milyon TL.

Başbakan Davutoğlu’nun kasım ayında kullandığı 119 milyon TL’nin, 2014 yılı 11 aylık harcama ortalamasının 28 milyon TL üzerinde olduğunu belirtelim.

Amacı ve nerelere harcandığını Başbakan ile dar bir bürokrasi kadrosu dışında kimsenin bilmediği örtülü ödenek, genel bütçe gelirlerinden harcanıyor. (Binde 5’e kadar kullanım limiti var.)

O HARCAMALAR VERGİLERDEN KARŞILANIYOR

Daha açık anlatımla hepimizin vergilerinden finanse ediliyor. Dolayısıyla nerelere harcandığını sorma hakkımız yasayla engellense de en azından bütçe gelirleri ile örtülü ödenek harcamaları arasında adil ve hakkaniyetli bir ilişki beklemek herkesin hakkı.
Bekliyoruz da ne oluyor, bakalım...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, başbakan sıfatıyla örtülü ödeneği kullanmaya başladığı 2003 (Mart) yılından, 2013 sonuna kadarki on yıllık harcama ile bütçe gelirleri arasındaki ilişkiyi yansıtacağını düşünerek hazırladığım şu grafik bize anlamlı bir fikir verebilir:

(Not: Örtülü ödeneğin milyon TL, bütçe gelirlerinin milyar TL olmasında hata yok. Birimler, artış hızını esas alıyor.)



Grafikte kullandığım (Maliye Bakanlığı-Başbakanlık)verileri bir de alt alta görelim



Editör: TE Bilisim