''Terörün bitmesi konusunda umudumu yitirmedim'' diyen Başbakan Erdoğan, ilk kez silah bırakarak çekilmesi durumunda PKK’lıları vurmayacakları mesajını da verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afrika gezisini izleyen bir grup Türk gazeteciye önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

DAĞDA BİR BÖLÜNME VAR

Eskiden dağ, İmralı’nın elindeydi. Şu anda kendisine sorarsan o yine “dağ emrinde”diyor ama dağda bir bölünme var. Bir tanesi şiddet yanlısı, bir tanesi de şiddeti farklı şekillerde değerlendirerek İmralı ile kontağı olan bir yanı var. Kendi aralarındaki mutabakat üzere oraya bu iki kişiyi (Ahmet Türk ve Ayla Ata Akat) gönderdiler. Şimdi eğer müzakere edilen başlıklara sadık kalırlarsa bu süreç devam eder. Ama kalmazlarsa biz bunu devam ettirmeyiz.

Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler

PKK'YA VURMAMA SÖZÜ

Şu kadarı gitsin şu kadarı geride kalsın. Böyle birşey olmaz. Ha biz onlara neyi garanti edebiliriz. Bunlar önce biliyorsunuz bazı denemeler oldu. Sınır boylarında bunlara vurgun yapıldı. Biz buna elimizden geldiğince müsaade etmeyiz. Çünkü burada eğer bu işe böyle bir söz veriyorsa, onlar da ülkemizi terk ediyorlarsa, terk edeceklerse, silahlarını da bırakmak suretiyle bir ülkemizi terörden arındırma noktasında böyle bir şeye bizler muvafakat ederiz. Atılan adım budur. Daha önceki çıkışlarda bazı operasyonlar yapıldı. Silah bırakarak yapacakları çıkışlarda bu tür şeylere müsaade etmeyiz.

DAĞDAKİ HAYAT NORMAL Mİ?

Onlar çok ciddi bedel ödüyorlar. Bu bedeli ödemekten kurtulacaklar. Şu anda onların dağdaki hayatı normal mi? O çekilir bir hayat mı? Şimdi bu hayattan kurtulup belki normal bir hayatı benimsiyorlar ve ona dönecekler. Bütün bunlar sadece Türkiye için geçerli değil, Kandil için de Mahmur kampı için de geçerli.

Editör: TE Bilisim