BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ... BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ...
 MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Grup toplantılarında dillendirdiği 'Herkes Cumhurbaşkanı olabilir ama Erdoğan Cumhurbaşkanı olamaz' şeklindeki çıkışın arkasındaki neden ortaya çıktı.
 
Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışılan Başbakan Erdoğan'ın, Anayasa'da yer alan 'Cumhurbaşkanı seçilmek için yüksekokul mezunu olmak' şartını taşımadığı ileri sürüldü. Bahçeli'nin üstü kapalı bir şekilde dillendirdiği iddiayı bu kez MHP Grup Başkanvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu dillendirdi. 
 
Halaçoğlu canlı yayında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı olmak için 4 yıllık fakülte mezunu olma şartının bulunduğuna dikkat çkerek, "Sultanahmet'teki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 3 yıllıktı. Erdoğan mezun olduğu zaman 3 yıllıktı" ifadesini kullandı.
 
BAHÇELİ: YASAL KOŞULLARA GÖRE ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLAMAZ
 
Geçtiğimiz hafta yaptığı Grup toplantısında yaptığı konuşmada 'Herkes Cumhurbaşkanı olabilir ancak Erdoğan Cumhurbaşkanı olamaz' diyen Bahçeli, dün akşam ki 23 Nisan resepsiyonunda da bu konuya dikkat çekti.
 
Bahçeli, Başbakan'ın cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili söylediği, "Ters köşe olabilir" sözlerinin hatırlatılması üzerine "Bizim böyle bir üslübumuz yok. Ters köşe, düz köşe üslübumuz yok. Yasal koşullara bakarak Erdoğan cumhurbaşkanı olamaz diyorum" yanıtını vermişti..
 
Bahçeli'nin  "Yasal koşullara bakarak Erdoğan cumhurbaşkanı olamaz" şeklindeki sözlerinin söz konusu öğrenim durumuyla ilgili olduğu belirtiliyor.
 
İlgili kanunlarda da 4 yıllık okulları bitirenler Yüksek Öğrenimlerini yapmış sayılıyor. 
 
YÜKSEK ÖĞRENİM ŞARTI 1961'DE GETİRİLDİ
 
1924'teki Teşkilât-ı Esasiye Kanunu'na göre Cumhurbaşkanı adayında Yükseköğrenim şartı aranmıyordu. Bu şart ilk defa 1961 Anayasası tarafından konuldu. Şartın konulmasına neden olarak da, 1950-60 döneminde Cumhurbaşkanlığı yapan ve yüksek öğrenim görmemiş olan Celal Bayar'a duyulan tepki olarak gösteriliyor.
 
Bu durumu Temsilciler Meclisi görüşmelerinde, yüksek öğretim şartının konulması yolunda ki önergeyi veren Ahmet Karamüftüoğlu'nun konuşması da doğruluyor. Karamüftüoğlu'nun, "Devletin reisi nasıl olur da tahsilsiz olabilir? Bunun acısını az mı çektik? Türk devletini temsil edecek adamda tahsil ve kültür seviyesinin aranması en masum ve haklı bir tekliftir" diyerek önergesini savunduğu belirtiliyor.
 
KAYNAK: ROTAHABER
 


Editör: TE Bilisim