Gümüşhane Arzular Kabaköy’de hayvancılığın ve organik tarımın gelişmesi için yerel ve merkezi yönetimden teşvik, destek ve yeni döneme uygun proje ve öncülük bekliyoruz.

Hayvan otlakları asırlardır var olan otlaklar ve ekip biçtiğimiz zilyet ettiğimiz zilyet haklarını para ile satın aldığımız tarlalar ilgisizlik takipsizlik ve gurbette oluşumuzdan dolayı arkamızdan elimizden alınıp ormana tahsis edilip doğal hayatı korumak maksadı ile sanki yabani hayvanlara tahsis edildi.

Fiili durum sanki ayı, domuz başta yabani hayvanlar korunurken koyun, kuzu, sığır yani küçük baş veya büyük baş hayvan tarihe karıştı.

En son direnenler otlaklar azalıp buna tembellikte eklenince viran olan köy içinde bağlar bostanlar hayvan otlağı oldu.

Tarla bağ bostan fiilen bu darbe ile tam ortadan kalktı. Eskiden hayvan otlatmanın köylerin ortak aklı ile adabı sınırı kuralları vardı. Haram helal anlayışının dini kültürel sosyal boyutu sınavını verip sınıfını geçiyordu. Şimdi hep birlikte sınıfta kaldık.

Ne devletin sulama desteği yeterli olduğu söylenebilir ne de vatandaş işinin hakkını veriyor.

Kabaköy’ün sulama kanalları destek ve takviye edilmeli, sulamanın önündeki engeller kaldırılıp bekçi ile aktif edilmeli.

Köyün 50 yıl önceki ortak tarım aklı ve tecrübesi yeni çağdaş tarım teknikleri ölçülerine uyarlanmalı, küçük aile tarım işletmeleri revize edilip cazip ve ekonomik kılınmalı.

Hayvanlar mutlaka yeni müşterek ahırlara kavuşmalı Arzular Kabaköy yaylalarında aynı şekilde ortak ahır projeleri hayata geçirilip insanlar teşvik edilmeli.

İnsanların hayvansal ürünlerinin saklanması bozulmaması için yaylaya elektrik götürülmesi modern çağa bilime uygun yöre gerçeği ile barışık yeni tarım ve hayvancılık işletme modelleri hayata geçilmeli.

Artık Türkiye köylerde sosyal yardımlar istismar sınırına dayanarak sırt üstü yatarak her yardım devletten beklenmemeli.

Devletin teşvik desteği vatandaş ile ortak aklı kesinlikle her türlü üretim desteğine dönmeli. Gümüşhane’de doğal hayatı koruma konusunda çok güzel haberler okuyoruz.

Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş.. Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş..

Yabani keçiler için ekilen tarlalar vb. birazda evcil hayvanlar için küçük çiftçiyi ve yeni çiftçi adaylarını yüreklendirecek cazip projelere dönüşmeli yeniçağın üretim aklına uygun uygulanabilir modeller vatandaşa takdim edilmelidir.

Bunun için gurbetteki insanların sermaye desteği vereceği ortak tarımsal işletme projeleri hayata geçirilmeli bu konuda yerel lokal projeler küçük kurultay istişare başka uygulama örnekleri yöre şartlarına uyarlanmalı.

Özetle hem bağ bahçe tarla tarımı cazip hale getirilmeli hem hayvancılık modeli yöreye uygun hayvan seçimi ile kalıcı hale gelmelidir.

Bazı sulama kanalları 50 yıldır kapalı bağlar bostanlar ayı domuz vb. yabani hayvan tehdidi altından kurtarılıp bunun tedbiri alınmalı.

Yazın mutlaka ahırlar takviye edilip elektriği alınıp Arzular Kabaköy yaylası küçük ve büyük baş hayvan ile buluşmalı. Bu konudaki engeller mutlaka ortadan kaldırılmalı. Arzular Kabaköy Dölek ve Yetirmez Köylülerinin yıllarca otunu biçerek hayvancılık yaptığı tapulu alanlarda kaçak otlatma önlenmeli, kurdun kuşun, insanın hayvanın doğal gıda kaynağı ahlat başta ağaç katliamına engel olunmalıdır.

Yabani meyveler yeniden doğal şifa deposu haline gelmeli.

Doğa katliamı yapan bedevi kafası mutlaka yasal müeyyidesi ile muamele görmeli.

Artık yeni umut çıkış her alanda olduğu gibi üretimdir.

Sırt üstü yat padişahı rüyada görme dönemi her şeyi devletten bekleme dönemi kapanmalı. Üreten desteklenmeli bölge doğal iskan yaşama alanlarına dönmeli.

Evet ortak akıl yeni projeler ile Gümüşhane Arzular Kabaköy ve köyler modeli ile çok güzel haberler ile kuşağımız final yapmak ve üretim bayrağını yeni köy bazında tarım işletmeleri bayrak ve flamalarını göreceğimiz günler için gayret bizden teşvik destek devletten takdir Allahtan.

Allah devletimize zeval vermesin milletimizi korusun!

SABRİ ŞENEL / 17.7.2020

Editör: TE Bilisim