10 yıllık zorunlu hizmet süresini dolduran genç pilotlar, Türk Hava Kuvvetleri’nden ayrılıp, yurtiçi ve yurtdışındaki havayolları şirketlerinde yüksek maaşlarla iş buluyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 400 civarında muvazzaf ve emekli komutanın değişik davalar nedeniyle tutuklanması ve ekonomik nedenler, zorunlu görev süresini dolduranların ayrılmalarına da sebeb oluyor. Türk Hava Kuvvetleri’nde görevli pilotlar, daha yüksek aylıkla özel hava yolu şirketlerine geçmek için başvururken, Türk Hava Kuvvetleri’nde ise büyük bir kan kaybı yaşanıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 10 yıllık zorunlu çalışma süresini dolduran pilotlardan 80’inin ayrılmak için ilgili makamlara başvurduğu bildirildi. Komutanları ise pilotları kararlarından vazgeçirmek için iknaya çalışıyor.

Son gün 28 Şubat

Başvurular 28 Şubat’a kadar devam edecek. Bu sürede, sayının daha da artması bekleniyor. “Balyoz”, “Ergenekon”, “Casusluk-şantaj” gibi davalarda çok sayıda Hava Kuvvetleri mensubu da tutuklandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması beklenirken tutuklanan Orgeneral Bilgin Balanlı, Türkiye’de “Gece uçuş sistemi”yle ilk uçuşlar yapıldığı Bandırma’da, filoyu kuran Korgeneral Turgut Atman, Korgeneral Rıdvan Ulugüler, Hava Kuvvetleri Plan ve Prensipler Başkanı Tümgeneral Yalçın Ergül, tümgeneraller Atilla Özler, Bülent Kocababuç, İsmail Taş, Ayhan Gümüş, tuğgeneraller Erhan Pamuk ve Mehmet Eldem de tutuklu komutanlar arasında bulunuyor.

“Yüksek aylıklar alınıyor”

Daha önce 15 yıl çalıştıktan sonra Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ayrılmaya izin verilirken, şimdi 10 yılını dolduran pilotların ayrılmalarına izin verilmesi, genç pilotların örnek aldığı ve “efsane” olarak bilinenlerin de kalmamasına neden oldu. Bir yetkili, “Hem davalar, hem de dışarıda daha yüksek aylıklar alınması, iyi bir meslek sahibi olan pilotların Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan kopmasında etkili oluyor” dedi.

“Filo komutanı her şeydir”

Türk Hava Kuvvetleri’nden emekliye ayrılan bir pilot, ayrılmaları SÖZCÜ’ye şöyle değerlendirdi: “Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak göreve başlayan kişinin en önemli ideali Filo Komutanı olmaktır. Şu anda Türkiye’de 12 tane hava ana jet üssü bulunuyor. Filo Komutanı, filonun her şeyidir.

“Kolay iş bulabiliyorlar”

Zorunlu hizmetin 10 yıla düşürülmesiyle, pilotların da ayrılması kolaylaştı. Ayrılmalarında değişik nedenler var. Ancak, ayrılan pilot yurt içi ve yurtdışında kolaylıkla iş bulabiliyor. Ayrılmalar bu şekilde devam ederse hedefe gönderilecek, görev yapacak pilot kalmayacak. En büyük zararı da Hava Kuvvetleri Komutanlığı görüyor.

“Yeri zor dolduruluyor”

TÜRK MİLLETİ OLABİLMEK… TÜRK MİLLETİ OLABİLMEK…

Pilotların yerini doldurmak kolay kolay mümkün olmuyor. Bir pi-lotun filo komutanı olabilmesi için ilk aşamada Harp Akademisi’ne gitmesi ve kurmay olması gerekiyor. Bir pilotun başlangıç ve tekamül uçuş eğitim süresi 18 aydır. Bunun üzerine yaklaşık dokuz ay sürecek harbe hazırlık eğitimini de eklerseniz her pilot seçildiği uçak tipine göre o uçakta, tayin olduğu filoya katılmadan önce harbe hazırlık eğitimi alır. Mecburi hizmetin üç yılı böylece bitmiş olur. Geriye kalır yedi yıl.

“4-5 yıl uçmaları şart”

Kol uçucusu olarak atanan pilot önce dörtlü kol uçucusu, daha sonrada ikili kol uçucusu olur. Her uçuş kolunun bir lideri bulunur ve onun emirleri uygulanır. Kol uçucusu pilotun önce dörtlü kol, daha sonra da ikili kol lideri olması için o filoda belirli bir süre uçması ve bu uçuş sürecinde de iyi olması gerekir ki önce ikili kol lideri, sonra da dörtlü kol lideri olabilsin. Yoksa kolunda uçan pilotların yaşamını tehlikeye atar.

Bu deneyime sahip olmak için pilotun en az 4-5 yılık uçuş deneyimi gerekiyor. Bu arada mecburi hizmetiniz sona yaklaştığı için gelecekle ilgili hedefiniz olmadığından, kafanız bir an önce sivil havacılık kuruluşlarından birisine geçme işini planlamakla meşgul oluyor.”

SOZCU/ SAYGI ÖZTÜRK

Editör: TE Bilisim