Osman Baydemir'e tepki büyük.

Şanlıurfalılar "Türkiyemizin şanlı şehri Şanlıurfa'mızdan milletvekili olarak seçilmeniz size Şanlıurfamızı kürdistan olarak tanımlama yetkisi vermez sayın Osman Baydemir! Şanlıurfamızın birlik ve beraberlik içinde kardeşlik duygularına karşı yapmış olduğunuz bozgunculuğu asla tasvip etmiyoruz e TBMM'deki konuşmalarınızı kınıyoruz." diyerek tepkilerini gösterdiler.

TBMM Genel Kurulu'nda 2018 yılı Meclis bütçe görüşmelerinde konuşurken, ''Ben Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak benim şu isteğim bu çatı Türk'ün ve Kürt'ün ortak çatısı olmalıdır'' diyen HDP Şanlıurfa Milletvekili ve HDP Sözcüsü Osman Baydemir hakkında Meclis’ten geçici çıkarma cezası verildi. Baydemir, AKP oylarıyla verilen ceza kapsamında Genel kurulun iki birleşimine katılamayacak.

Duvar'da yer alan habere göre TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı, Baydemir’e, ”Kürdistan neresi?” diye sordu. Baydemir de elini kalbine koyarak, ”Kürdistan şurası” dedi. Baydemir’e “Kürdistan” sözleri nedeniyle Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezası teklif edildi. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ceza istenmesi üzerine, “Genel bir yasak amacı varsa ırkçılık inkarcılıktır. Bu ceza çıkarsa gelecekte bundan utanç duyulacaktır. ‘İnkârcılığı, ırkçılığı tarihe gömdük’ derken bu ceza verilirse bu utanç buna oy verenlerin olacaktır” dedi.

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı ise, “Kürdistan” değil, “Ben Kürdistan vekiliyim” sözleri nedeniyle 2 birleşim çıkarma cezası teklif edildiğini söyledi. Daha sonra Baydemir ceza istemiyle ilgili savunma yaptı. Daha sonra oylamaya geçildi. AK Parti ve MHP milletvekilleri ceza yönünde el kaldırdı ancak karar yeter sayısı olmadığı gerekçesiyle oturuma ara verildi.  Daha sonra elektronik sistemle yapılan oylamada Baydemir’e 2 gün Genel Kurul’dan çıkarma cezası verildi.

12 bin lira da para cezası

Baydemir’e 2 birleşim genel kuruldan çıkarma cezası kapsamında bir de para cezası verilecek. Yapılan düzenlemeye göre geçici çıkarma cezası verilen milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesiliyor. Bu durumda Baydemir’in ödeneğinden yaklaşık 12 bin lira kesinti yapılacak

Baydemir zafer işareti yaparak ayrıldı

Oturumu yöneten AKP'li Bahçekapılı, Baydemir’e “Lütfen genel kuruldan ayrılın” dedi. Baydemir zafer işareti yaparak genel kuruldan ayrıldı.

HDP grup başkanvekilleri hariç diğer HDP milletvekilleri de Baydemir ile birlikte genel kuruldan ayrıldı. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da karara tepki gösterdikten sonra genel kuruldan ayrıldı ve HDP sıraları boş kaldı.

Tutanaklara nasıl geçti?

Osman Baydemir’in sözleri tutanaklara şöyle yansıdı:

Osman Baydemir (Devamla) – Ama, bizim bir rolümüz var, bir misyonumuz var. Ben Kürt halkının bir evladı olarak, kürdistandan gelen bir temsilci olarak benim şöyle bir rolüm var.

Mehmet Muş (İstanbul) – Neresi Osman Bey? Neresi kürdistan?

Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli

Osman Baydemir (Devamla) – Kendime şöyle bir rol biçiyorum.

Mehmet Muş (İstanbul) – Osman Bey, neresi kürdistan? Neresi burası?

Başkan– Sayın Baydemir…

Osman Baydemir (Devamla) – Bu çatı Türk’ün ve Kürt’ün ortak çatısı olsun.

Mehmet Muş (İstanbul)  – Neresi burası, neresi? Kürdistan neresi?

Osman Baydemir (Devamla) – Bu çatı, herkesin ortak çatısı olsun.

Mehmet Muş (İstanbul)  – Kürdistan neresi? Neresi Osman Bey?

Gökcen Özdağ Enc (Antalya) – Kürdistan neresi?

Başkan – Sayın milletvekilleri, bir dakika…

Osman Baydemir (Devamla) – Eğer siz Kürtleri dışlarsanız, eğer siz Kürtleri yok sayarsanız, eğer siz Kürtleri cezaevlerine koyarsanız nihayetinde 80 milyonun tamamı kaybetmiş olacaktır. Gelin, hiç kimsenin kaybetmeyeceği bir siyasal rejim oluşturalım.

Konuşma bitince de tartışma devam etti

Baydemir konuşmasını bitirdikten sonra da tartışma devam etti. Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, Baydemir’e tekrar sözlerinin anlamını sordu. Baydemir, elini kalbine götürerek “Aha şurası Sayın Başkan, aha şurası, kürdistan şurası” yanıtı verdi.

Bahçekapılı bu açıklamaya, “Siz burada kürdistanın vekili değilsiniz, siz burada Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olan Şanlıurfa’nın Milletvekili olarak bulunuyorsunuz Sayın Baydemir. Lütfen bunu unutmadan bu kürsüye gelip konuşun bundan sonra” dedi.

Editör: TE Bilisim