Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!
 Suriye’de yaşanan iç karışıklık nedeniyle yaklaşık 2 yıldır, ülkenin kuzeyinde terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG ile DAEŞ arasında silahlı mücadele devam ediyor. Türkiye’den birçok genç DAEŞ'e karşı savaşmak için gidip YPG'ye katılıyor ve ölenlerin bir bölümü Türkiye’ye getirilerek defnediliyordu.
Ancak terör örgütü PKK'nın 22 Temmuz'da Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde, 2 polisin uyurken şehit edilmesi eylemini üstlenmesinin ardından Bakanlar Kurulu, Suriye'deki iç savaşta hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurda alınmamasını kararlaştırdı.

'SINIRA CENAZE GETİRMEYİN'

Kararın sonrasında 12'si Türk, 1'i Alman vatandaşı 13 YPG'linin cenazesi Habur Sınır Kapısı’na getirildi ancak Bakanlar Kurulu kararı gereğince cenazeler Türkiye'ye alınmadı. Bunun üzerine, bazı HDP milletvekilleri, AK Parti'nin Kürt kökenli milletvekilleriyle temasa geçti. Başbakan Davutoğlu’nun Doğu ve Güneydoğu Bölgesi STK'larıyla yaptığı toplantıda da konu gündeme getirildi.

HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ile yaptığı görüşmede de bu talebi iletti. Bunun üzerine Davutoğlu’nun talimatıyla cenazelerin geçişine 2 şartla izin verildi. 

YENİ CENAZELER GELDİ 

Cenaze törenlerinin, PKK propagandasına dönüştürülmemesi, sınıra bir daha cenaze getirilmemesi istendi. Bu şartların kabul edilmesi üzerine 4 Ağustos gecesi cenazeler Türkiye’ye alındı. Sorun çözüldü sanılırken, Suriye'deki iç savaşta ölen 15 YPG'linin de Mürşitpınar Sınır Kapısı'na getirildiği öğrenildi. HDP'lilerin ''Bir daha cenaze gelmeyecek'' sözünü Başbakan Davutoğlu'na ulaşacak şekilde verdikleri ifade edilirken,devlet kanadında PKK’nın cenazeler üzerinden 'devleti zora sokma', 'vatandaşla karşı karşıya getirme', 'gerginlik çıkarma' siyasetini takip ettiği tespiti yapıldı.

Değerlendirmelerde, PKK'nın, ''Devlet, cenazelere bile düşmanlık besliyor'' mesajı vererek, devlet ile cenaze sahibi aileleri karşı karşıya getirmeyi hedeflediği vurgulanıyor. PKK'nın cenaze stratejisi izlediği tespiti yapılırken, bunun seçim öncesine kadar uzandığı ifade ediliyor. Başbakan Davutoğlu’nun Tunceli'de seçim mitinginin olduğu gün iki terör örgütü mensubunun cenazesinin şehre getirildiği kaydediliyor.
Editör: TE Bilisim