Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü
Hükümet ile HDP, dün Dolmabahçe’de çözüm sürecinde “mutabakat” içeren ortak bir açıklama yaptı. Yuvarlak ifadelerle dolu ve içeriği tam belli olmayan 10 maddelik "müzakare maddeleri"nin taraflarca kabul edildiği belirtildi ama...
Hükümet ve HDP, çözüm süreci konusunda muğlak ifadelerin yer aldığı 10 maddelik bir mutabakat metnini kamuoyuna deklare etti. Metin, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından açıklandı. Mutabakat metninin kritik noktasını terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın Kandil yönetimine "silah bırakmayı görüşmek üzere olağanüstü kongreyi toplayın" çağrısı oluşturdu. Önder, ''Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik mücadelenin yer alması için tarihi bir beyandır” dedi. Başbakan Yardımcısı Akdoğan da; silahların devre dışı kalmasının demokratik gelişime hız katacağını söyledi. Akdoğan’ın mutabakat ile HDP’nin baraj sorununun kalmadığını söylemesi ise anlamlı bulundu.

MUĞLAK İFADELER

HDP’li Önder tarafından açıklanan 10 maddede muğlak ifadelerin yer alması dikkat çekti. Peki HDP açısından 10 madde ne anlama geliyor? İşte o ayrıntılar:

-Demokratik siyaset, tanımı ve içeriği: HDP, PKK içindeki bazı isimlerin açıkça siyaset yapması için bu maddeyi çok önemsiyor.

-Demokratik çözümün yerel boyutlarının tanımlanması: Yerel bir yönetimin oluşmasını ve bu kapsamda daha çok hak istiyor.

- Özgür vatandaşlığın yasal güvenceleri: Bu tam anlamıyla bir “af” olarak yorumlanıyor...

-Demokratik siyasetin kurumsallaşmasına dönük başlıklar: Seçim sisteminde bazı düzenlemeleri kapsıyor...

-Çözüm sürecinin sosyoekonomik boyutları: Irak ve İran sınır hattına yeni gümrük kapıları açılması ve imtiyazları istemi...

-Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı: Bölgede yerel yönetimlerin kendi zabıta ve güvenlik yapısını oluşturması...

-Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri: Bu konuların anayasal ve yasal güvence altına alınması...

ÖZERKLİK İMASI

-Kimlik kavramı ve eşit mekanizmaların güvenceleri: Kürtçe isim serbestiyetinin daha kapsamlı genişlemesi...

-Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması: Bu hep tartışma konusu olan ÖZERKLİK yapısı olarak değerlendiriliyor.

-Demokratik hamleleri içeren yeni bir anayasa: Yeni bir anayasa.

'İKİ MAYMUN OYNANIYOR'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’a hareketi öncesinde HDP tarafından yapılan açıklamaları eleştirdi. Erdoğan, “Yalçın bey ile açıklama yapanların açıklamaları farklı. Eşbaşkanın yaptığı açıklama farklı. Burada iki maymun oynanıyor. Bunların oturmuş bir ilkesi yok” dedi.

İKİ YIL ÖNCE DE YAPILDI

Bu arada Kandil yönetimine yönelik “silah bırakmak için olağanüstü toplanın” çağrısı aslında iki yıl öncesinde Abdullah Öcalan’ın 21 Mart 2013 tarihinde Diyarbakır’da okunan çağrısı ile büyük benzerlik taşıyor. Öcalan da o dönemde Kandil yönetimine silah bırakma çağrısında bulunmuştu.

PKK ÇOK GÜÇLENDİ

PKK’nın iki yıl önceki çağrıya rağmen daha da güçlendiği istihbarat raporlarında açık bir şekilde yer aldı. PKK’nın özellikle şehirlerde güçlü bir militan yapısına kavuştuğu 6-7 Ekim Kobani olayları sırasında açık bir şekilde ortaya çıkmıştı. Nitekim tüm istihbarat raporlarına göre PKK, özellikle Hakkari ve Şırnak illeri ile kırsal alanlarında ciddi bir şekilde etkinliğe sahip bulunuyor. Son Cizre olayları da bunu gösterdi.

'AÇIKLAMAYI YAKIN TAKİP EDECEĞİZ'

Başbakan Davutoğlu, silahları bırakma çağrısını "Bugün yapılan açıklamayı ve onun uygulanmasını yakından takip edeceğiz." şeklinde değerlendirdi.

Davutoğlu, "Madem ki demokrasi inşa edildi, madem ki 28 Şubat’ın bütün izleri birer birer siliniyor, 12 Eylül’ün izleri birer birer siliniyor. Artık bu topraklarda silah diliyle kimse konuşmamalıdır. Bugün yapılan açıklamayı ve onun uygulanmasını yakından takip edeceğiz" dedi.

HÜKÜMET MALESEF HİÇ ÜMİT VERMİYOR

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, iki yıl önce silah bırakma çağrısı yapılmasın rağmen PKK’nın ne silah bıraktığını ne de sınır dışına çıktığını hatırlatarak, yapılanın hükümeti kurtarma operasyonu olmadığını söyledi.

Demirtaş, “Hükümet malesef yürüttüğü politikayla barış konusunda zerre kadar umut vermiyor. Attığı adımlarla zerre kadar barışa yaklaşmıyor” diye konuştu. Demirtaş, İç Güvenlik Paketi’nin de biran önce revize edilmesi gerektiğini söyledi.  

Aktifhaber

Editör: TE Bilisim