Öncelikle biraz hafızamızı tazeleyelim. Ülkemizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi salgını başlatan kenelerin geldiği günlerde yüzbinlerce tavuk ve kanatlı hayvan itlaf edilmiş ve özellikle beyaz et ve Yumurta piyasası ciddi badireler atlatmıştı.

Hatta bir takım komplo teorileri de ortaya atılmıştı. Salgından önce çeşitli gayrimüslim unsurların yurda giriş yaptığı ve kenelerin ortaya çıktığı bölgelerde kamp yaptıkları ileri sürülmüştü. Hepsi iddia olarak kalmış, ama halk arasında çok konuşulmuştu.

Şimdi ise İnegöl'de havadan torba şeklinde yapılmış paraşütlerle atılan ve daha önce yurdumuzda görülmemiş cins böcekler korku ve endişe yarattı!

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kulaca mahallesinde iddiaya göre paraşütle tarlaya atılan binlerce böcek, çiftçiyi canından bezdirdi. Haşere ilacıyla bir kısmı öldürülen cinsi belirlenemeyen binlerce böcek, İnegöl Ziraat Odası'nı da harekete geçirdi.

Kulaca mahallesinde ceviz üretimi yapan çiftçi Mustafa Kaplan, ağaçlarını ilaçladığı sırada gökyüzünden önüne bir poşet düştü. Düşen poşet içerisinden çıkan böcekler uçmaya başladı. Binlerce böceği gören çiftçi Kaplan, ne olduğunu anlayamadan böcekleri ilaçla öldürmeye başladı. Böceklerin hangi cinsten olduğunu çözemeyen çiftçi, öldürdüğü böcekleri ve paraşütü alıp İnegöl Ziraat Odasının yolunu tuttu.

FOTO: İHA

PARAŞÜTLE ATMIŞLAR!



ARAŞTIRMA BAŞLATILDI

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Hayatımız tarım sektöründe geçti. Bu güne kadar böyle bir böcek cinsini görmedim. İlk bakışta patates böceğine benziyor gibi ama o da değil. İlginç bir cins. Bunun içindeki milyonlarca böcek havadan paraşütle atılmış. Elle yapılmış bir paraşüt. Bu memlekette görmediğimiz böcek cinslerini de görmüş olduk. Zaman zaman aramızda da konuşuruz, biyolojik mücadeleyle ilgili. Eskiden patates böcekleri ve farklı böcekler yoktu. Sonradan ülkemizde ortaya çıkmaya başladı. Bunu çiftçimiz fark etmiş. Belki de bunu Türkiye'nin farklı bölgelerine de bıraktılar. Tarım sektörümüzle, bitkisel genetiğimizle de oynayan ülkeler var. Basit bir şey gibi görünüyor ama bu ürünlerimize veya topraklarımıza zarar verebilir. Bu böceklerini örneklerini, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Laboratuvarı’na göndereceğiz. Böceklerin hangi cins veya neye zarar verdiğini görmüş olacağız” diye konuştu.

(Kaynak: Sözcü, DHA, İHA)








Editör: TE Bilisim