Yalnızca Cumhuriyet karşıtları değil birçok cumhuriyetçi, hatta Atatürkçü; Milli Şef İsmet İnönü dönemini, Atatürk döneminin devamı sanır.

Değildir oysa ki... Değildir de niye? Bu yaman sorunun yanıtını Prof. Dr. Çetin Yetkin Hoca'nın Kilit Yayınları'nca yayımlanan "Karşı Devrim 1945-1950" adlı 677 sayfalık kitabının 9. baskısını okuyunca tam olarak, tüm ayrıntısıyla aldım.

Aldım ve okurken çok sinirlendim, kahırlandım. İkinci Dünya Savaşı sonrası Sovyet tehdidi ile karşılaşıp ürküye kapılan Millî Şef yönetimi, ne pahasına olursa olsun ülkeyi Batı'nın himayesine vermek istiyor. Bunlar istiyor, onlar da ödün istiyor. Bunlar ödünü de veriyorlar çekinmeden, bu ödünlerin neredeyse tamamı, Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine, kurumlarına ve uygulamalarına yönelik. Ve karşı-devrim din kılığına bürünüp düşüyor ortaya. Kelle istiyor, veriyor o yarı Tanrı haline getirilen Millî Şef İ. İnönü, yanındakiler de öyle. Atatürk'ün ve emanetlerinin dostu neredeyse yok.

Örnekleyeyim, çok şaşıracaksınız:

Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler

- Falih Rıfkı dönüyor fırıldakça, 1931'de Sovyet Rusya'yı, 1932'de İtalyan Faşizmine övgüler düzmüştü, şimdi övgüleme sırası ABD'de ve Türkiye'ye gelen Missouri Zırhlısı'nda.

-Toprak Ağası Cavit Oral, Tarım Bakanı yapılıyor. Toprak reformu Türkiye gündeminden çıkarılıyor (oysa Atatürk'ün arzusu idi).

-Meşhuuur Türkçü, Türk Ocakları Genel Başkanı Hamdullah Suphi Tanrıöver "Işık nereden geliyor? Bu ışığın bir kaynağı var: Yine Amerika. Ümit nereden geliyor? Amerika'dan. Güven nereden geliyor? Amerika'dan" diye yazmaktan çekinmiyor. Bu Hamdullah Suphi, faşizme övgüler de yazmıştı 30'lu yıllarda, hem de abartılı. Şimdi Amerikancı olmuş, Atatürk dönemi uygulamalarını din düşmanlığı olarak niteliyor. Bu fırıldağa göre, türbelerin kapatılması milliyetçiliğe aykırı...

-Ünlü komünist Zekeriya Sertel'in ABD övgüleri ise yığınla, kitabı okursanız göreceksiniz ve çok şaşıracaksınız. ABD'nin tek amacı özgürlükmüş. Sertel devrim düşmanlığı da yapıyor, dil devrimine saldırıyor, dil devrimi irtica imiş.

-Peyami Safa'ya göre Marshall Yardımı yararlı ve gerekli, tek sorun bizim hakkımızdan azını almamız. 

-Muhalefet sözcüsü Türkçü Bilim İnsanı Prof. Dr. Fuat Köprülü de Marshall Yardımını övüyor.

-Bağımsızlığımızın yitirilmesine, ABD'nin kucağına koşarak oturmamıza, bunca alkış arasında, aykırı ve karşı tek bir ses yükseliyor, sosyalist Mehmet Ali Aybar (DP'li o dönemde).

-ABD Millî Eğitime de el atıyor, Köy Enstitüleri kapatılıyor.

-Ve karşı devrim sürecinin belirginleştiği CHP 7. Büyük Kurultayı.  Laiklik deliniyor, din'i siyasete sokuyor İnönü; milliyetçilik komünizmle mücadele haline dönüşüyor, devletçilik tu kaka... O kurultayda Atatürk'ün ilke ve devrimlerini yalnızca Behçet Kemal Çağlar savunuyor

-Ve karşı devrimi, Amerikanlaşmayı, kendine yediremeyen, Atatürk'ün Millî Eğitim Bakanlarından, Köy Enstitülerinin kurucusu Saffet Arıkan, 1947 yılında intihar ediyor.

CHP ve İnönü'nün bu yaptıkları, onlara değil, Demokrat Parti'ye yarıyor, 1950 seçimlerinde DP iktidara geliyor ve karşı devrim Menderes'in eliyle devam ettiriliyor.

Atatürk ve İnönü dönemleri çok iyi araştırılıp öğrenilmeli, yoksa yanlışlar devam eder. Çetin Yetkin Hoca'ya bu değerli yapıtı için teşekkürler ediyor, saygılar sunuyorum.

(Cazim Gürbüz - Yeniçağ)

Editör: TE Bilisim