BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ... BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ...
 İran'da Şehit edilen kadın Türkçe öğretmenimiz Merziye Üskülü'yü tanıyor muydunuz?
Unutmayın, Türklük ve Türkçe için can verenler var...
Şah döneminde Güney Azerbaycan'da faşist Fars yönetiminin tüm baskılarına karşın, öğrencilerine anadilleri olan Türkçe ders veren Türk kadın öğretmen Merziye Üskülü, Şah'ın SAVAK güçleri tarafından mahallesinde komşularının gözü önünde, halka gözdağı verilerek şehit edildi.
''Türklüyünü müdafiə edən, dilinə sahib çıxan soydaşlarımızı İran rejimi daima susdurmağa çalışıb. O susdurulan səslərdən biri də Mərziyə (1945-1973 ) olub. Müəllimlik etdiyi müddətdə rejimə qarşı fəal mübarizə aparan Mərziyə yazdığı şeirlərində daima ürəyindəki "Ana dili" yanğısını dilə gətirir, məktəblərdə Ana dili altında fars dilinin öyrədilməsi ilə barışmırdı.''
Birinci görsel, Marzieh Ahmadi Oskuie adlı İranlı bir öğrencinin öldürülme anında çekilmiş ve dünyada en bilinen görseller arasına girmiştir.
İkinci görsel ise Türk Merziye Öğretmen'e aittir.
İran'da bu uzun süreç içerisinde binlerce Türkçü genç de Türkçe eğitim vb. en doğal haklarını istedikleri için işkenceler görmüş ve hapislerde süründürülmüştür.
Merziye Öğretmen (ikinci görsel), Türkçe sevgisi ve ulusal gururu nedeniyle, sırf ibret olsun diye öldürülse de adı daha da büyüdü ve kuşaktan kuşağa aktarıldı.
Öğretmenimizin kutlu tini şad olsun.
Saygıyla anıyoruz.
Kaynak: TDH-Suat Özer


Editör: TE Bilisim