Referandum süreci bir iptal olmazsa YSK’nın kesin sonuçları açıklamasından sonra nihayete ermiş olacak. Hemen ardından ise Anayasa değişikliği ile ilgili kanunlarda uyum yasalarının yapılmasına sıra gelecek. Yani önümüzde ki günlerde meclis yoğun çalışacak.

 

Milliyetçi seçmenden kuvvetli bir tokat yenilmiş ve AKP-MHP ittifakının fos çıkmış olmasına rağmen Cumhurbaşkanının Devlet Bahçeli ile şimdilik ipleri koparması çok zor ihtimal. Çünkü bu uyum yasalarında yine kendisine ihtiyacı olacak.

 

Uyum yasalarında iki başlık çok önemli; bunlardan biri Cumhurbaşkanlığı seçimi ile diğeri ise seçim sistemi ile ilgili.

 

Seçim sisteminin dar bölge olarak ayarlanması, siyasi partiler kanununun buna göre hazırlanması gibi bir değişiklik olursa iki partili düzene geçilmiş olacak, ancak bu ihtimalde dahi yine demokrasi kör topalda olsa yaşayabilir.

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin tek turda en yüksek oyu alan adayın seçilmesi şeklinde düzenlemesi yapılırsa artık azınlığın çoğunluğun üzerinde mutlak yönetiminin de önü açılmış olacaktır.

 

YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi

Çünkü; bu takdirde devletin en üst organının seçimi belediye seçimine dönecek, en fazla oyu alan Cumhurbaşkanı seçilmiş olacaktır.

 

Bu düşünce özellikle referandum sonucuyla ilgili olarak AKP’li bazı zihinlere ilham olabilir. Zira referandum sonucuna göre mevcut cumhurbaşkanının seçilmesi riske girmiş durumdadır. Ancak ikinci tur ortadan kaldırılırsa ve en fazla oyu alan aday seçilmiş olacaksa kendileri açısından bu girdaptan kurtulmak mümkün görülebilir.

 

Güney Amerika ülkesi Şili’de bu tür bir sistem uygulanıyordu ve Salvador Allende % 37 oy ile seçilmiş, devleti sosyalist sisteme dönüştürme gayretine girmişti. (Bakınız; Başkanlık Sistemi/Bile Bile Lades, Halil Konuşkan-Abullah Alagöz)

 

Bu safha da toplumun yarısının oyunu almış olan muhalefete büyük görev düşmektedir. Özellikle MHP milletvekilleri üzerinde yoğun bir çalışma yapılmalı, ayrıca AKP milletvekilleri üzerinde de çalışılmalıdır.

 

Çünkü referandum sonucuna göre artık şartlar değişmiştir. MHP ve AKP tabanının ciddi kaygılar taşıdığı gün yüzüne çıktığından dolayı milletvekilleri içinde bir miktarda olsa sağlıklı demokrasi, hak ve adalet yönünde oy verenler çıkarılabilir.

 

Eğer Cumhurbaşkanlığı seçimi iki turlu olmaktan çıkarsa ve MHP buna destek verirse işte o zaman katmerli bir ihanet içine girilmiş olacaktır.

***

Bir ihtimal daha var. Manevrayı seven Cumhurbaşkanı, CHP ve Milliyetçi muhalifler ile görüşüp anayasa değişikliğinde bazı düzenlemeler yapmayı kabulde edebilir. Çünkü, toplumun yarısının kuvvetle karşı olduğu bir anayasa ile devletin yönetilmesinin zorluğunu herhalde kendisi de biliyordur.



Editör: TE Bilisim