Sözde çözüm(!) sürecinin başında hükümete kredi verdiklerini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, artık kredinin bittiğini söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu, süreç konusunda CHP’nin sessiz kalma nedenlerini de açıkladı.

Hükümete sorunu çözmeleri için kredi açtıklarını söylemelerinin hemen ardından yaşanan tartışmalardan sonra süreç hakkında konuşmama kararı alan Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın kredisinin bittiğini açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila’ya yaptığı gündeme ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

“Başlangıçta biz iyi niyetle, ‘sorunu çözebiliyorsanız çözün, engel olmayız’ yaklaşımıyla hükümete kredi açtığımızı söyledik. Ancak Başbakan, bu önerimizi değerlendireceği yerde, ‘siz kim oluyorsunuz da kredi açıyorsunuz? Krediye sizin ihtiyacınız var’ diyerek geri çevirdi. Bununla da kalmayıp, hakaret üstüne hakaret yağdırdı. Bu nedenle artık kredi bitti. Zaten bu yanıt karşısında ilk gün bitmişti. Buna karşılık, CHP olarak biz süreci sağduyuyla izliyoruz ama Başbakan Erdoğan’a güvenmiyoruz.”

OYALAMAK İÇİN

Kemal Kılıçdaroğlu, Akil İnsanlar Komisyonu’nu da şöyle değerlendirdi:

“Başbakan, akil insanlar olarak seçtiği kişileri kamuoyunu oyalamak ve zaman kazanmak için kullanacak. Erdoğan’ın sorunu çözmek gibi bir niyeti yok. Onun niyeti, 2011 seçimleri öncesinde yaptığı gibi çatışmasız bir ortamda seçime ulaşmak. Akil insanları bunun için görevlendirdi. Akil insanlar kamuoyunu oyalayarak Başbakan’a zaman kazandıracaklar. Bu şuradan da belli ki, akil insanlar da Başbakan’ın çözüm dediği şeyin ne olduğunu bilmiyorlar. Örneğin, Ege’de bir kahveye gitseler, ‘barış olacak, çözüm olacak’ deseler. Oradan da bir vatandaş, ‘Peki nasıl olacak? Neyin karşılığında barış olacak?’ diye sorsa, verecekleri bir yanıt yok. Çünkü İmralı’da hükümetin Öcalan’a ne söylediğini, ne konuştuklarını bilmiyorlar. Biz de bilmiyoruz.”

BİZİ DİNLEMEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ... BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ...

“Biz CHP olarak, ‘kredi veriyoruz, engel olmayız’ derken koşullarımızı söyledik. ‘Halkın kabul etmeyeceği bir taahhütte bulunmayın, şeffaf olun, kişisel çıkar peşinde koşmayın ve bilgi verin’ demiştik. Başbakan, bunların hiç birine uymadı. Aksine, Başkan olma tutkusuyla Öcalan’la görüşüyor. Doğru bilgi vermiyor, şeffaf davranmıyor. Ne taahhüt ettiğini de söylemiyor. Bu konunun üzerinde çalışmadığı ve ciddi bir hazırlık yapmadığı anlaşılıyor. Öcalan’la Kandil arasında mekik dokunması, 24 saat içinde söylediğinin tersini yapması bunun göstergesi.”

TSK GÜVENCE İSTİYOR

Kılıçdaroğlu, sürecin hükümet tarafından günübirlik yürütüldüğü eleştirisini yaparak şöyle devam etti:

“Başbakan’ın çekilme konusunda ne dediği belli değil. ‘Silahsız çekilsinler. Silahlı çekilirlerse asker müdahale eder’ dedi. ‘Müdahale etmezse suç işlemiş olurlar’ dedi. Şimdi ise silahsız çekilme haberleri çıkıyor. Peki, silahsız olurlarsa asker müdahale etmeyecek mi? Gördüğü halde müdahale etmezse suç işlemeyecek mi? Nitekim bunu bildiği için TSK da bir güvence istiyor. Bu haliyle suç olacağını biliyor. Ve ileride sorunla karşılaşmamak için yasal güvence istiyor. PKK da güvence istiyor. Bütün bunlar sürecin sağlıklı yürümediğinin göstergeleri. Keza önce Meclis Başkanı Cemil Çiçek de Başbakan Erdoğan da ‘Meclis muhatap değil’ dediler. Şimdi ise, araştırma komisyonu önergesi verdiler. Merak ediyorum, acaba Sayın Çiçek buna ne diyecek? Hiç kimsenin Meclis’i ve TSK’yı bu duruma düşürmeye hakkı yoktur. Devletin itibarıyla oynamaya hakkı yoktur. Devlet bir terör örgütüyle böyle muhatap edilemez.”

Editör: TE Bilisim