Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Taraf gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, dünkü köşesinden “PKK’lı teröristlere sakın silah bırakmayın” mesajı gönderdi. Yazısında 1909 yılında silah bırakan Ermeni çetecilerin devlet tarafından katledildiğini öne süren Etyen Mahçupyan, şunları yazdı:

Kürt toplumu devlete güvenmemektedir
“Bugün PKK’nın silahsızlanmasından söz edenler, Türkiye Devletinin Kürt belleğindeki tarihinin farkında değilmiş gibi davranıyor. PKK gerçekten de silah bırakabilir, hatta bunu isteyebilirde... Ama mümkün olabildiğince de bırakmayacaktır, çünkü Kürt toplumu devlete güvenmemektedir. PKK’nın ’siyasallaşması’ adı altında Kürtler üzerinde daha da tahakkümcü bir rejimin kurulmayacağının hiçbir garantisi yoktur ve böyle bir garantiyi verebilecek bir devlet mercii de bulunmamaktadır.

‘Ermeniler 1909’da direnç gösterdi’
Çünkü tarih bu tür garantilerin boş olduğunu kanıtlamış durumda... Bu yıl, 1909 Adana katliamının yüzüncü yıldönümü... Birilerinin unutturmaya, başkalarının ise hatırlamaya çalıştığı bir olay. İkinci Meşrutiyet’in ilanından hemen sonra patlayan çatışmanın temelinde Ermeni ailelerin elindeki servetin cazibesi yatıyordu. Sınırlı çapta başlayan ama hızla silahlı ’sataşmaya’ varan olaylarda her iki taraftan da az sayıda insan ölürken, Ermeniler beklenmediği kadar dirençli çıkmışlardı ve güven duymadıkları için silahlarını teslim etmeye de yanaşmamaktaydılar.

‘Silahları teslim edince katliam oldu’
Bu durumda Meclis bir silahsızlandırma kararı aldı ve giden heyet Ermenileri de ikna etti. Ermeniler silahlarını teslim ettiler... Sonraki günlerde otuz bin kişi katledildi. Bugün Kürtlere PKK’nın silah bırakmasının ne denli ’doğru’ olduğunu anlatabilirsiniz. Aslında onlar da aynı şekilde düşünüyorlar, barışın ancak silahsız bir ortamda sağlanabileceğini biliyorlar. Ama bu toprakların tarihini de biliyorlar ve devlete güvenmiyorlar. Mesele budur.”

Önceki gün TESEV’de konuştu
Etyen Mahçupyan önceki gün de TESEV tarafından Kayseri Ticaret Odası salonunda düzenlenen ’Değişen Türkiye’de Devlet Algısı ve Milliyetçilik’ konulu panelde konuştu. Türkiye’nin demokratik bir ülke olamamasının en önemli nedenlerinden birinin yaşanan darbeler ve şu anda tartışılan güncel sorunlar olduğunu ileri sürdü. Mahçupyan, bu sorunların birçoğunun kimliklere ilişkin olduğunu öne sürerek, bunun da Türkiye’nin henüz kimliklere ilişkin bir eşiği geçemediğini gösterdiğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim