Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk
 Cami binasına içinde yanıcı madde bulunan birkaç cam şişe atıldı. Cami büyük hasar görmedi.
Kırım Müftülüğü’nden yapılan açıklamada, köy sakinleri caminin kundaklamaya çalışıldığını sadece ertesi gün sabah saatlerinde fark ettiği belirtildi. Köyün Yıldız Nuru adlı Müslüman cemiyetinin başkanı Safet Zaitov, olay yerine polis, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), itfaiye görevlilerini çağırdı.

Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre, Bahçesaray Bölgesi Emniyet Müdürlüğü’nün soruşturma ekibi gerekli çalışmaları gerçekleştirdi, köy sakinleri ve komşuların ifadelerini, parmak izlerini aldı, yanıcı madde ve şişe kalıntılarını laboratuara götürdü. Polisin elde ettiği sonuçlara göre, olay 26 Nisan saat 04.30 sularında meydana geldiği belirtildi.

Tavbadrak köyünde benzer olayın ilk kez meydana gelmesi nedeniyle köy sakinleri bunu bir provokasyon olarak nitelendirdi. Sakinlerin söylediğine göre köylerinde farklı din ve milliyet temsilcileri huzur ve barış içinde yaşıyor ve caminin ve kilisenin birbirinin karşısında olması bunun kanıtı olduğunu belirtti.

Caminin, aziz bir yer olması nedeniyle fazla hasar görmediğini ifade eden Müslüman cemiyetinin Başkanı Safet Zaitov, “Allah’ın söz konusu yeri, bu aziz yeri koruduğu için onların kundaklama girişimi başarılı olmadığını düşünüyorum. Gördüğümüz gibi yanıcı maddenin bulunduğu şişeleri caminin çatısına da attılar, ama camiyi kundaklayamadılar” dedi.

Tavbadrak köyündeki cami, 2. Dünya Savaşı öncesinde bulunduğu yerde inşa edildi. 1844 yılında kurulan cami Kırım Tatarlarının sürgün edilmesinden sonra yıkıldı ve yerinde gıda ürünleri satana dükkan kuruldu. 2002 yılında dükkan binası Kırım Müftülüğü tarafından satın alındı ve yerel Müslüman cemiyetinin kullanımına devredildi. Mevcut binaya minare dikildi ve cami hizmete açıldı. Camide 100’den fazla kişi aynı anda ibadet edibilir.

Tavbadrak köyünde 160’dan fazla Kırım Tatar ailesi ikamet ediyor.

Editör: TE Bilisim