Kuzey Kore, Salı günü tüm uluslararası baskı ve uyarılara karşı gelerek Unha-3 roketiyle Dünya'nın yörüngesine uydu gönderdi. Askeri uzmanlar, dünyanın en izole ülkesinin uydusundan çok, uyduyu Uzay'a taşıyan rokete odaklandı. Sebebi, yaklaşık 10 bin kilometre menzile sahip füzenin ABD'nin Alaska ve California eyaletlerine yetişebilme kapasitesi bulunması.

Kuzey Kore, uzay-havacılık alanında başlattığı çalışmaları, uluslararası uyarılara kulak asmayarak yıllarca sürdürdü ve sonunda sonuç elde etti. İlk olarak 1998 yılında Taepodong-1 roketini ateşleyerek Uzay’a uydu göndermeyi deneyen Kuzey Kore, füzesini yörüngeye ulaştırmayı başaramamıştı.

İkinci uzun menzilli roket denemesini 2006 yılında Taepodong-2 ile deneyen Kuzey Kore, yine başarılı olamadı. Roket, ateşlendikten 40 saniye sonra infilak etti. Denemelere son vermeyen Kuzey Kore, 2009 yılında Taepodong-2’nin daha gelişmiş versiyonu olan Unha-2’yi denedi. Galaksi-2 anlamına gelen roket, ateşlendikten sonra üçüncü aşama motorunun devreye girmemesi nedeniyle Pasifik Okyanusu’na çakıldı.

Kim Jong-il’in ölümünün ardından babasının izini takip eden Kim Jong-un’un başına geçtiği Kuzey Kore, Nisan 2012’ye gelindiğinde en yeni roketini, Unha-3’ü ateşledi. Roket, yörüngeye ulaşmayı başaramadı. Kim Jong-il döneminden bu yana devam eden başarısızıklar, Batı’nın sadece casus uçaklarıyla izlemekle yetindiği Kuzey Kore’yi tehdit olarak kabul etmemesini sağladı. Ta ki bu haftaya kadar.

EN SON DENEME BAŞARILI
Kuzey Kore, komşu ülkeleri alarma geçiren, Birleşmiş Milletler’in (BM) karşı çıktığı en son denemeyi Salı günü gerçekleştirdi ve bu sefer başarılı oldu.

Batı dünyası Unha-3 hakkında fazla fikre sahip değil. Ancak roketin ciddi bir tehdit oluşturacak kadar gelişmiş olduğu belirtiliyor. Üç aşamalı (kendi motoru ve itici gücüne sahip olan kısım) olduğu bilinen Unha-3, 32 metre uzunluğunda ve 2.4 metre genişliğinde.

Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli

Roketin en altta bulunan ve her zaman en geniş olan ilk aşaması, 80 bin kg yakıt, üzerinde bulunan ikinci aşama 7 bin kg yakıt bulunduruyor. Roketin en üstteki, yörüngeye ulaşmayı başaran kısmı ise 67 kg ağırlığındaki uyduyu, Kwangmyongsong-3’ü taşıyor.

ÜÇ ÜLKEYE SAÇILDI
Telegraph’ın verdiği bilgiye göre, roketin izlediği rota, ilk kısmının Güney Kore’nin 1.5 milyon nüfuslu Gwangju kenti yakınlarında Sarı Deniz’e düştüğünü gösteriyor. İkinci kısmın ise Güney Kore’nin 500 binden fazla kişinin yaşadığı özerk bölgesi Jeju’ya düştüğü belirtildi.

Japonya’nın 50 bin nüfuslu Ishigaki kentinin üzerinden geçen Unha-3’ün üçüncü aşaması ise Filipinli yetkililerin verdiği bilgiye göre Luzon adasının kuzeyine düştü.

Kuzey Koreli mühendisler, Unha-3’ün Japonya üzerinden geçmesini engellemek için roketi güney yönüne ateşlendi ve bu sebeple daha fazla yakıt harcandı. Roket, tahmini 10 bin km menziliyle, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’dan ABD’nin Batı Yakası’ndaki Los Angeles’ı vurabilir. 

Editör: TE Bilisim