İnfaz Kanunu'nun "Ödüllendirme" başlıklı 51. maddesinde yapılan değişikliğin, 31 Mart itibarıyla yürürlüğe girmesinin ardından hükümlülerin eş ve aileleriyle görüşmesine imkan tanındı.


Yapılan düzenlemeyle kurum içindeki veya dışındaki genel durumları, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine etkin katılımları, kurum düzenine karşı tutumları ve kendilerine verilen işlerdeki gayretleri dikkate alınarak teşvik esaslı ödüllerden yararlanacak olan hükümlüler için cezaevlerinde çalışma başlatıldı.

Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk

Bu kapsamda, 17'si kadın 620 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Muş E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu'nda, hükümlülerin eş ve aileleriyle rahat şekilde görüşmesi için koğuşlardan bağımsız 4 oda hazırlatıldı.

1_a.20130401154957.jpg

1 GECE GEÇİRECEKLER

Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya tarafından kapıları açılan ve adeta otel konforunda dizayn edilen odalarda, banyo ve tuvaletin yanı sıra çift kişilik yataktan elbise dolabına, buzdolabından televizyona, nevresim takımından yorgana kadar ihtiyaç duyulan her şey bulunuyor.

Odaları tek tek gezerek denetleyen Başsavcı Kaya, yaptığı açıklamada, İnfaz Kanunu'nda yapılan değişikliğin nisan ayından itibaren yürürlüğe gireceğini anımsatarak, "İyi halli olanlara ödül olarak 3 ayda bir görüş izni verip eşleri ve çocuklarıyla bir gece geçirme imkanı tanıyacağız. Bu kapsamda, hükümlülere ve ailelerine cezaevinde 4 oda tahsis ettik" dedi.

1_a.2.20130401154957.jpg

TERÖR HÜKÜMLÜLERİNİ KAPSAMIYOR

Bunun hükümlüler için bir hak olmadığını, iyi halli olanlar için "ödül" niteliği taşıdığını vurgulayan Kaya, eş ve ailelerle yapılacak görüşmelerin terör hükümlülerini kapsamadığına dikkati çekti.

Kaya, aileleriyle görüşmek isteyen hükümlülerden taleplerin alındığını ve bunların mahremiyet çizgisi çerçevesinde gizli tutulduğunu bildirerek, odalardaki bir takım eksiklerin giderilmesinin ardından nisan ayının ilk haftasından itibaren uygulamayı başlatacaklarını kaydetti.

1_a.2.3.20130401154957.jpg

Koğuşlardan bağımsız bir yerde hazırlanan odalarda görevlendirilecek personele de gerekli eğitimlerin verildiğini anlatan Kaya, "Görevlendirmeler konusunda, mahremiyete daha çok dikkat eden personelimiz arasından seçimlerimizi yaptık. İnşallah herhangi bir sorun çıkmadan Türkiye'de bu uygulamayı ilk başlatan cezaevi olacağız" diye konuştu.

5275 sayılı Kanunun 51'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

"MADDE 51

(1) Hükümlüler, kurum içindeki veya dışındaki genel durumları, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine etkin katılımları, kurum düzenine karşı tutumları ve kendilerine verilen işlerdeki gayretleri dikkate alınarak teşvik esaslı ödüllerden yararlandırılabilirler.
(2) Bu madde hükümleri, çocuk hükümlüler için de geçerlidir.
(3) Hükümlülere verilebilecek ödüller şunlardır:
a) Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan evli hükümlüler, en geç üç ayda bir kez olmak üzere, üç saatten yirmidört saate kadar eşleri ile kurum veya eklentilerinde ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın mahrem şekilde görüştürülebilir.
b) Çocuk hükümlülere, en geç iki ayda bir kez olmak üzere, üç saatten yirmidört saate kadar ana ve babasıyla veya vasisiyle kurum ya da eklentilerinde ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın aile görüşmesi yaptırılabilir.
c) Haftalık ziyaret süresi iki saate kadar uzatılabilir.
d) Kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yaptırılabilir.
e) Üst üste kullanılmayan en fazla üç haftalık ziyaret süresi toplu olarak kullandırılabilir.
f) Haftalık telefonla görüşme süresi veya sayısı iki katına kadar artırılabilir.
g) Sosyal, kültürel veya sportif etkinliklerden öncelikli veya daha uzun süreli yararlanmaları sağlanabilir.
h) Haftalık harcama miktarı yarı oranında artırılabilir.
ı) Tek kişilik odalarda televizyon bulundurma imkânı verilebilir.
j) Hediye verilebilir.
k) Takdir belgesi veya tavsiye mektubu verilebilir.
(4) Ödüllendirme sisteminin usul ve esasları ile bu ödüllerden yararlanmanın kapsam ve şartları, suç türleri dikkate alınarak yönetmelikle belirlenir."

Editör: TE Bilisim