BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ... BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ...
 
Tarafımıza ulaşan haber şu şekildedir:

Marmara Üniversitesi'nden Taşerona Kıyak!

İddialara göre;
Marmara Üniversitesi Rektörlüğü 2017 yılı Temmuz ayında temizlik ihalesine çıkarak devleti yaklaşık 1 Milyon TL tazminat ödemekle karşı karşıya bıraktı. Taşeron uygulamasının kaldırılacağının bilinmesine rağmen temizlik işini taşeron şirkete veren üniversite, sözleşme şartları gereğince şirkete yüklü miktarda tazminat ödemek zorunda kalacak.

Devlet bütçesini 1 Milyon TL zararla karşı karşıya bırakan skandal ihale ilanı, 3 Temmuz 2017 tarihinde yayımlandı. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü ve bağlı birimlerin genel temizlik hizmeti ihalesi, 2017-2020 yılları arasındaki 36 aylık bir süreci kapsıyordu. İhale 14 Temmuz 2017 tarihinde üniversitenin Göztepe kampüsünde gerçekleştirildi ve katılan dört şirketten sadece biri ihale koşullarını yerine getirerek ihaleyi kazandı. Yaklaşık 29 Milyon TL karşılığında üniversitenin temizlik işlerini alan UÇA A.Ş. 1 Aralık 2017 tarihinde üniversite ile sözleşme imzaladı. Böylece taşerona son veren yasa resmi olarak hayata geçmeden sadece birkaç gün önce taşeron şirket ile 3 yıllık sözleşme imzalayan üniversite, devleti yüklü miktarda tazminat ödemekle karşı karşıya bıraktı.

Erdoğan Taşeron Müjdesini Nisan 2017'de Vermişti


Uzun zamandır tartışma konusu olan ve hükümet yetkililerinin defalarca üzerinde durduğu önemli konulardan biri olan taşeron işçi uygulaması, 24 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı KHK ile kaldırıldı. Böylece ülke genelinde üniversiteler de dahil çeşitli kurumlarda çalışan taşeron işçiler yeni kadrolarına geçti. 2017 yılında taşeron sistemi üzerinde ilgili bakanlıklar tarafından titiz bir çalışma yürütüldüğü biliniyordu. 4 Nisan 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmaları son aşamaya getirdiğini kaydetti ve “Kısa zamanda sorunu çözüme kavuşturacağız” müjdesini verdi.
Üniversite Kaynağı Özel Şirkete Peşkeş mi Çekilmek İstendi?

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili bakanlar tarafından taşeron uygulamasına son verilmek üzere hazırlıkların yapıldığı ve yıl içerisinde yasalaştırılacağı duyurulmasına rağmen Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 3 yıllık taşeron anlaşmasının imzalanması, üniversitenin özel bir şirkete kıyağı olarak yorumlandı. Taşeron sisteminin artık yasal olarak ortadan kalkması nedeniyle Üniversitenin özel şirket ile imzaladığı sözleşme de iptal edildi. Bu iptalin üniversiteye maliyeti çok büyük oldu. 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 23 ve geçici 24. maddelerinin uygulanmasına dair usül ve esasların 24. maddesinde feshedilen sözleşmeler nedeniyle taşeron şirketlere ödenecek tazminatlar detaylıca anlatılıyor. Buna göre Marmara Üniversitesi, sözleşmeyi iptal ettiği gerekçesiyle taşeron şirkete yüzde beş oranında tazminat ödemek zorunda kalacak. Bu da yaklaşık 1 Milyon TL anlamına geliyor.


Taşerona kıyak sonrası devleti zararı üstlenmek durumuyla karşı karşıya bırakan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Arat'ın bu skandal sonrası zor duruma düşmemesi için 1 Milyon TL'lik ödemenin, rektörün görev süresinin biteceği 15 Temmuz 2018 tarihinden sonra yapılacağı belirtiliyor. Bu skandaldan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun da haberdar olduğu ve
Marmara Üniversitesi'nin taşeron şirketle geçici ve sınırlı sözleşme yerine 3 yıllık sözleşme yaparak hata yaptığını belirttiği ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim