Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!
 TNS'nin nisan sonu itibariyle "Liderin Form Grafiği"ni ortaya koyan araştırmasının sonuçları geldi. Bildiğiniz üzere yıllardır bu araştırmadan yola çıkarak tahminlerde bulunuyorum. Özellikle de seçmenlerin oylarını açıklamaktan kaçındıkları dönemlerde "liderin eylemlerini onaylayanların oranlarından" yola çıkarak tahmin yapmak daha az yanıltıcı oluyor. Şu anda anket borsasına baktığımızda manipülatif çok araştırma var. AK Parti 38-48, CHP 24-30, MHP 14-18, HDP 7-12 arasında gösteriliyor. En kilit oy HDP'nin. Yüzde 10'un üzerine çıkarsa AK Parti 265 milletvekiline kadar iniyor.
Analizime gelirsek. Nisan ayın sonunda Erdoğan dahil tüm AK Parti unsurlarında az da olsa form artışı var. Erdoğan 1.4, Davutoğlu 0.5 puan artış göstermiş. Akdoğan'da 0.9 artış var. Kurtulmuş 0.5 gerilemiş. En büyük form düşüşünü ise muhalif sesler çıkaran Arınç göstermiş. Bana sorarsanız bu sonuç bile AK Parti'nin yüzde 40'ın altına inmeyeceğinin göstergesi. Cumhurbaşkanı'nın da destek verdiği AK Parti kampanyası işe yarıyor görünüyor. Davutoğlu'nun formu ise AK Parti'nin 41-43 bandında oy çıkarabileceğini gösteriyor.

Kılıçdaroğlu'na gelirsek. Kılıçdaroğlu ve ekibi eskiye göre çok çabalıyor, elinden geleni yapıyor ama "CHP'ye olan direnci" bir türlü kıramıyor. Marttan nisana 2.7 puan form kaybı var. Bu demek ki 23-24 bandında bir CHP oyundan söz ediyoruz.

Bahçeli ise formunu en fazla yükselten lider. Tam 3.4 puan yükselmiş. MHP buradan 20 hatta 21 bandını zorluyor gibi görünüyor. AK Parti alttan alta müthiş bir "milliyetçi" kampanya yürütmesine rağmen MHP seçmenini ve potansiyeli geri alamıyor.

Ve gelelim HDP'ye. Nisanda Demirtaş dahil tüm HDP figürlerinin formu sapır sapır dökülmüş. HDP seçmenini bence iyi tanımıyor. HDP seçmeninin yüzde 85'i Diyanet’in kalkmasına karşı! Kalkmışlar "Diyanet’i kaldıracağız" diyorlar! Buyurun, Demirtaş tam 3.5 puan kaybetmiş. Bu ne demek? HDP seçime kadar bir şey yapmazsa 6-8 bandında baraja gömülür demek.

Benim şu andaki analizim böyle. Bakalım önümüzdeki 15 gün ne gösterecek?

Editör: TE Bilisim