BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ... BİZ OLALIM; BİR OLALIM. "MODERN VE GELENEĞİN ARASINDAKİ GERİLİMDEN," ANCAK BU YOLLA KURTULURUZ...
 Namık Kemal Zeybek'in yazısı şöyle:

TÜRK AYDINI

Türk aydını önce Türk'ü bilmelidir. Türk'ün manevi köklerini ve Türk'ün tarihi­ni bilmeden "Türk aydını" olunmazı.


Göktürk Kitabeleri'ni, Kutadgu Bilig'i, Ah­met Yesevi'nin Hikmetlerini, hizmetlerini ve görüşlerini bilmeyene Türk aydını denile­mez.


Yunus Emre'yi, Mevlana'yı, Hacı Bektaş Veli'yi, Şeyh Bedrettin'i, Muhittin Arabi'yi, İmamı Rabbani'yi, Akşemseddin'i bilmeyen bu milletin derinliklerine ulaşamaz.


Biruni'yi, Farabi'yi, Harezmi'yi, İbn-i Si­na'yı, Uluğ Bek'i, Ali Kuşçuyu öğrenmeden Türk'ün tarihteki yeri nasıl anlaşılabilir?


İki bin yıl önceden milli bilinci ortaya ko­yan Cuci Han'ı milletimizin ilk Müslüman hükümdarı Satuk Buğra Han'ı, Selçuk­lunun en büyük Han'ı Alparslan'ı ve onun oğlu; bilimin, sanatın, ve devlet adamlığının hamisi Melikşah'ı, kurucu Osman Bey'i, yir­mi bir yaşında Fatih olan, sanat ve bilim aşı­ğı Sultan Mehmet'i, yenilgiyi tatmayan Ci­hangir Timur Han'ı bilmeyen nasıl Türk ay­dını olabilir?


Cumhuriyetimizin köklerini, yönelişlerini ve değerini, Atatürk'ün hedeflerini kavrama­dan Türk Aydını sıfatı alınabilir mi?

Cumhuriyetimizin temelinde "Yüksek Türk Kültür ve Türk Kahramanlığı" vardır.

Cumhuriyetimiz çağdaş medeniyetin üs­tüne çıkmak amacındadır.


Cumhuriyetimizin yolu, akıl ve bilim yo­ludur.


Cumhuriyetimiz, kendi kökleriyle kavga eden bir anlayışla birlikte, köklerine sapla­nıp kalan bir kavrayışı da kabul, etmez.


Türk Aydını, köklerine sahip çıkmalı. Dünya kültürünü de düşman görmemelidir. Dünya kültürüne vereceğimiz değerler bizim şanımız, dünya kültüründen alacaklarımız da kazancımız olacaktır.


Türk Aydını, bilim zihniyetine ulaşmalı ve bilgi çağının aydını olma düzeyine erişmelidir.


Türk Aydını öz benliğinden kopmadan in­sanlık aleminin ışıklı yollarında yürümeyi öğrenmelidir. Türklüğün büyük geleceğine doğru... Bilinçli, bilgili ve kararlı adımlarla…

(Namık Kemal Zeybek-HaberHergün)





Editör: TE Bilisim