BDP heyetinin İmralı'da Öcalan ile görüşmesinin ardından Öcalan 21 Mart'ta açıklayacağı kararın ipuçlarını vermişti. Ancak Öcalan'ın 21 Mart'ta açıklayacağı metin BDP'ye teslim edilmedi. BDP'nin açıklamasına göre Öcalan bildiri üzerindeki hazırlıklarını sürdürmeye devam edecek. 


Milliyet gazetesinin haberine göre Öcalan'ın metni 21 Mart Nevruz'dan önce BDP'ye ulaştırılacak.

Hükümet gibi Öcalan da sürecin “olumlu anlamda” devam ettiğini vurguladı. Takvimsel aksama olmaması ve Nevruz’a bir çağrı metniyle gidilmiş olması, sürecin taraflar açısından daha güvenli yürütüleceğinin işareti görülebilir

Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü

METNİ MİT GETİRECEK

BDP heyetinin MİT tarafından birer örneği ulaştırılan mektupların asıllarını da Öcalan’a götürdüğü, böylece mektupların güvenirliğinin sağlamasının yapıldığı belirtildi. Heyetin ayrıca TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na bütün partilerin sunduğu teklifleri de Öcalan’a götürdüğü belirtildi. Öcalan’ın heyete çağrı metnini vermemesi ve üzerinde çalışmaya devam ettiğini söylemesi dikkat çekti. Çağrı metninin, Nevruz’dan önce yine MİT tarafından BDP’ye ulaştırılacağı belirtildi.

MECLİS'E KRİTİK ÇAĞRI

Öcalan’ın mesajındaki en önemli bölüm ise, Kandil’in çekilme kaygılarına rağmen, bu konuda hızla hareket edilmesine çalışıldığını belirtmesi oldu. Ancak Öcalan, 2. BDP heyeti ile yaptığı görüşmede“çekilmenin parlamento kararı ile olması” şartını da tekrar etti ve açık bir çağrıya dönüştürdü. Öcalan’ın bu konuda parlamentoya ve siyasi partilere “hızla gereğini yapma” çağrısı yapması ve Adalet Bakanı Ergin’in bu konuda bir yasal düzenlemeye yeşil ışık yakması birlikte okunduğunda, PKK’nın çekilmesi konusunun yasal bir düzenleme içerisinde önümüzdeki günlerde Meclis’in gündemine gelmesi olasılığı artıyor. Bu, siyasette yoğun bir tartışma demek. Öcalan’ın “Kamuoyunu daha detaylı bilgilendirmeyi umuyorum” ifadesi ise, bazı gazetecilerle görüşme, Kandil’le direk temas ve BDP’yle daha çok görüşme olanağının sağlanması gibi alt başlıkları gündeme taşıyor.

Editör: TE Bilisim