Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü
 Vural, "Hukukun olduğu yerde şans oyunu olmaz" sözleriyle eleştirdi. Vural, RTÜK üyelerinin seçiminin önümüzdeki Salı günü yapılması gerektiğini TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'a ilettiklerini belirterek, "RTÜK seçimiyle ilgili hiçbir grubun benim hakkımı gasp etmesine izin veremem. Hukuk bana bu yetkiyi vermiştir, ben bunu bir yazı turaya teslim edemem" diye konuştu.
ÜÇÜNCÜ ÜYENİN NASIL BELİRLENECEĞİ TARTIŞILIYOR

RTÜK'te Meclis'teki sandalye dağıtımına göre MHP ve HDP'ye 3 üye düşüyor. Ancak üçüncü üyenin nasıl belirleneceği konusunda MHP'nin itirazları bulunuyor. MHP, bu üyenin kurayla belirlenmesine yönelik diğer partilerin teklifine karşı çıkarak, iki partiden en çok oyu alan MHP olduğu için, bu üyeliğin kendilerine verilmesi gerektiğini savunuyor.

"HUKUKİ YORUM GETİRİLEREK ÇÖZÜLSÜN"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da TBMM Danışma Kurulu'nun gerçekleştirdiği toplantı sonrasında bir basın toplantısı düzenleyerek bu konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. MHP olarak TBMM İç Tüzüğü ve hukuk çerçevesindeki haklarını koruyacak şekilde pozisyon aldıklarını dile getiren Vural, diğer partilerin Başkanlık Divanı'nın 18 üyeye çıkarılmasına ilişkin önerisinin Meclis Başkanı tarafından yarın Genel Kurul'a getirileceğini ve oylanacağını aktardı: "Danışma Kurulu'nda Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve HDP'nin İç Tüzük'te belirlenmiş 15 üyenin sayısının arttırılması yönünde beyanı oluştu. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu konuda arttırılması yönünde beyanımızın olmayacağını ve bu durumda grup önerisi veya Meclis Başkanı'nın uzlaşma olmadığına göre bir öneri olarak getirmesinin mümkün olduğunu ifade ettik. Meclis Başkanı da bu konuyu öneri olarak dile getirecek. Danışma Kurulu'nda İç Tüzük ve kanunlar çerçevesinde siyasi partilere verilmiş haklar vardır. Bu çerçevede Başkanlık Divanı sayısında, RTÜK ve Güvenlik ve İstihbarat komisyonu üyelerinin dağılımında ilave bir üyenin sayıları eşit olan partiler arasında nasıl dağılacağı sorunu ortada olduğunu, Milliyetçi Hareket Partisi olarak, bu soruna hukuki bir yorum getirilmek suretiyle çözülmesi gerektiğini ifade ettik."

KURA ÇEKİMİNE MHP KARŞI

AKP, CHP ve HDP'nin RTÜK ile TBMM Güvenlik İstihbarat Komisyonu üyelikleri için kura çekimi önerisi getirdiklerini söyleyen Vural, "Hukukun olduğu yerde şans oyunu olmaz. Hukuk ana muhalefet partisini belirlerken milletvekillerinin eşit olması halinde muteber oy sayısına bakıyorsa bizim de yorumlarımızı bu şekilde yapmamız gerekir. Meclis Başkanı bu konuda değerlendirme yapacağını ifade etti" dedi. 18 kişilik Başkanlık Divanı'nda AKP'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 3'er üyelik düştüğünü kaydeden Vural, seçimin ise Perşembe günü yapılabileceğini ifade etti.

RTÜK SEÇİMİ SALI GÜNÜ

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Vural'a RTÜK üyelerinin seçimlerinin ne zaman yapılacağı soruldu. Oktay Vural, "Salı günü RTÜK seçiminin yapılması gerektiğini Meclis Başkanı'na ifade ettik. Meclis Başkanı da bu üye belirlenmesi için çalışmalarda bulunacak. Muhtemelen Başkanlık Divanı oluşunca, Başkanlık divanıyla istişare yapmak suretiyle bu konuda artık üyenin iki parti arasında nasıl dağılacağına ilişkin tutumunu belirleyecek. Meclis Başkanı'na ve siyasi partilere de hukukun getirdiği yorumu yazı turaya bağlamak neredeyse iddia konusu yapılacak. Bunu doğru bulmadığım ifade ediyorum. Meclis Başkanı'nın takınacağı tavır, Salı günü seçimin yapılması ve seçim yapıldıktan sonra seçilmiş üyelerle RTÜK Başkanı seçiminin yapılması doğru olacağını ifade ettik.

Sayın Meclis Başkanı da seçimin Salı günü yapılacağına dair çaba içerisinde olacağını belirtti. Hukuka dayalı pozisyonun hukuk dışı yorumlarla hak verilmemiş olmasını yadırgıyorum. RTÜK seçimiyle ilgili hiçbir grubun benim hakkımı gasp etmesine izin veremem. Hukuk bana bu yetkiyi vermiştir, ben bunu bir yazı turaya teslim edemem" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim