PKK’nın elindeki biri kaymakam sekiz kamu görevlisi BDP milletvekilleri ile İHD ile Mazlum-Der temsilcilerine, Irak Kürdistanı’nın Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklığındaki Amediye İlçesi yakınlarındaki Zap bölgesinde teslim edilecekti ancak son anda ilginç bir gelişme yaşandı. Teslim alacak heyet buluşma noktasına 100 metre kala geri döndü. 1 saat sonra kriz aşıldı. Teslim alacak heyet ile PKK'lılar bir araya geldi, durum değerlendirmesi yapıldı. Saat 11.00'de kamu görevlileri heyete teslim edildi.

Milliyet gazetesine Erbil'den bildiren Bünyamin Aygün'ün haberine göre PKK’lılar tarafından kaçırılan 8 asker ve kamu görevlisini teslim alacak heyet, dün sabah Şırnak’ın Silopi İlçesi’ndeki Habur Sınır Kapısı’ndan Kuzey Irak’a geçti.

Akp’ye oy ver (!) Fevzi KÜÇÜKKAHVECİ kaleminden.. Akp’ye oy ver (!) Fevzi KÜÇÜKKAHVECİ kaleminden..

Geceyi Şırnak’ın Cizre’de geçiren BDP’li milletvekilleri  Adil Kurt ve Hüsamettin Zenderlioğlu, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, dün Habur Sınır Kapısı’ndan geçti. Hayette yer alan BDP milletvekili Sebuhat Tuncel ise,  İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla aldığı  8 yıl 9  ay hapis cezası denetimli serbestliğe çevrilen davada getirilen yurtdışı yasağı nedeniyle sınırı geçemedi; Tuncel Cizre’de kaldı.  PKK’lıları teslim alacak hayete  Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden de bazı görevlilerin katılması bekleniyor.


Öğlen saatlerinde Kuzey Irak’ın Erbil kentine ulaşan heyet, Erbil’deki BDP temcilcilik binasında açıklama yaptı.  Heyet adına konuşan BDP Erbil temsilcisi Cemal Coşkun, şunları söyledi:

“Bundan önceki heyette yer alan arkadaşlar da Sayın Öcalan’ın mektubunu getirip Erbil ve Süleymaniye’de temaslarda bulunmuştu. Askerleri teslim alacak olan heyetteki arkadaşlara Kürdistan Bölgesel hükümetinden de 2 yetkili katılacak. Konuyla ilgili Başbakan Neçirvan Barzani’de rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin oluşan heyette rol alabileceklerini bize bildirdi. Umarız bu serbest bırakılma jesti sonrasında barış sürecini hızlandıran adımlar daha çabuk atılır.”

BDP Erbil yöneticilerinden Mehmet Ali Aydın ise Kürtçe yaptığı konuşmasından PKK’nın elindeki kamu görevlilerinin serbest bırakılmasının Türkiye’de Kürt sorunun demokratik barışçıl bir çözüme kavuşmasına vesile olmasını diledi.

Bugün teslim edilecekler

PKK’ya yakın internet sitelerine göre 8 kamu görevlisi ve asker, Irak’a giden BDP milletvekillerine bugün teslim edilecek.

PKK’nın elindeki kamu görevlilerini almaya gelen heyeti yerli ve yabancı 40’ın üzerinde basın mensubu takip etti.

Kaçırıldıktan sonra 3 ayrı kampta tutuldukları öne sürülen 2’si uzman çavuş, 1’i astsubay, 1’i polis, 1’i kaymakam adayı ve 3’ü de er olmak üzere 8 kişinin önceki gün yeri açıklanmayan, bir kampa getirilerek bekletildikleri ifade edilmişti. PKK’nın elinde tutulan ve bugün bırakılmaları beklenen asker ve kamu görevlileri ile kaçırıldıkları tarihler şöyle:

Kaymakam adayı Kenen Erenoğlu, (12 Ağustos 2011), Astsubay Abdullah Söpçeler (9 Temmuz 2011), Uzman Çavuş Zihni Koç (9 Temmuz 2011), Uzman Çavuş Kemal Ekinci (1 Ekim 2011), erler Hadi Gizli, Ramazan Başaran ve Reşat Çeçan (7 Ağustos 2012), Polis Memuru Nadir Özgen (9 Eylül 2011)

"TESLİM TESELLÜM"E İMZA

 Görevlilere eşlik eden PKK’lılar ile Türkiye’den gelen heyet, Kürdistan Bölgesel Yönetimi temsilcilerinin gözlemciliğinde önce “Teslim Tebellüğ Tutanağını” imzalayacak. Tutanakta, “PKK’nın elinde bulunan isimler teslim almaya gelen heyete sağ olarak teslim edilmiştir” ifadesi olacak. 

Editör: TE Bilisim