Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş.. Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş..

Sınır dışına çekilme sürecinde Kandi’den gelen açıklamalar, İmralı’da bulunan teröristbaşı Abdullah Öcalan’a af konusunun yanı sıra, TSK Özel Kuvvetler, Emniyet Özel Harekat ve koruculuların da tasfiye edilmesi konusuna odaklandı.

PKK’nın önemli ismi Murat Karayılan son açaıklamasında da ‘’Silah bırakmayı’’ bu şarta bağladı ve ‘’Silah bırakmak için Öcalan serbest bırakılsın, PKK terör örgütleri listesinden çıkarılsın, koruculuk sistemi ile Özel Kuvvetler lağvedilsin. Bunlar savaş gücü’’ dedi. Tasfiye edilmesi istenen, terörle mücadeledeki üç önemli birim ve özellikleri şöyle:

ÖZEL KUVVETLER

Bordo Bereliler olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı, ilk olarak Seferberlik Tetkik Kurulu olarak kuruldu, ardından Özel Harp Dairesi adını aldı. Son olarak da Özel Kuvvetler Komutanlığı olarak ismi değişti. Subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı görev yapabilecek üstün nitelikteki özel askerlerden oluşuyor. 1992’de Tugay seviyesindeyken, daha sonra Tümen ve Kolordu seviyesine çıkarıldı. Dğrudan Genelkurmay Başkanına bağlı olarak görev yapan birlik, Almanya’daki şampiyonada, 26 özel kuvvet birliği arasında birinci oldu. Özel Kuvvetler, Abdullah Öcalan’ın Kenya’dan getirilme sürecinde de rol oynadı. Özel Kuvvetlerin efsane ismi Engin Alan, balyoz davasından hapiste bulunuyor.

EMNİYET ÖZEL HAREKAT

Gazeteport’un haberine göre; Terör örgütlerinin eylemlerini engellemek, faillerini etkisiz hale getirmek, uçak, araç, gemi, metro, tren, bina gibi yerlerde rehin alınan kişileri kurtarmak, devlet büyüklerinin güvenliğini sağlamak amacıyla 1982’de kuruldu. 81 ilde Şube Müdürlükleri oluşturuldu. 1993 yılında Özel Harekat Daire Başkanlığına dönüştürüldü. Bugüne kadar 13 bin 441 özel harekat personeli yetiştirildi. PKK’ya karşı mücadelede önemli başarılar elde etti. Bazı mensuplarının adı Susurluk olayına karıştı. Eski Daire Başkanı İbrahim Şahin Ergenekon davasından tutuklandı. Sonraki Daire Başkanı Behçet Oktay da şüpheli bir intihar sonucu hayatını kaybetti. Özel hareketçıları eğiten emekli Yarbay Korkut Eken de Susurluk olayından hapis yattı.

KORUCULAR

Eruh ve Şemdinli baskınları sonrası artan PKK terörü ile mücadele için 1985’de koruculuk sistemi getirildi. Köy kanunu değiştirilerk, Doğu ve Güneydoğu’da geçici ve gönüllü köy koruculuğu oluşturuldu. Köy korucularına silah dağıtıldı ve sosyal güvence de sağlandı. Korucular PKK’nın da hedefi haline geldi. Bir çok olayda terörle mücadelede başarı kazandı. Ancak çeşitli cinayet ve uyuşturucu olaylarına karışan korucular da oldu. DEP-HADEP- BDP gibi partiler koruculuğun kaldırılması için yoğun çaba gösterdi. Halen 22 ilde 47 bin 819 geçici köy korucusu, 32 ilde de, 24 bin 88 gönüllü köy korucusu bulunuyor.

Editör: TE Bilisim