Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!
 Kandil'de, gazeteci Ruşen Çakır'a konuşan PKK yöneticisi Cemil Bayık, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın "Kandil'le direkt görüşülmesini arzu ediyorum" sözüyle ilgili soruya, "Biz her zaman açığız. Bu basın olabilir, heyetler, uluslararası kurumlar olabilir" yanıtını verdi.
PKK'nın Kandil'deki en etkili isimlerinden biri olan 'Cuma' kod adlı Cemil Bayık, çözüm süreci, Beşir Atalay'ın 'Kandil ile de görüşülmeli' sözleri ve Demirtaş'ın aldığı oylarla ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır ve gazetenin foto muhabiri İlker Akgüngör, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Irak’ın kuzeyinde yer alan Kandil bölgesindeki bir köy evinde yapılan söyleşide, Bayık gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Söyleşinden dikkat çeken bazı bölümler şöyle;

ÖCALAN’LA ROLLERİMİZ FARKLI

Bayık, Ruşen Çakır’ın, “Çözüm süreciyle ilgili Öcalan’dan genellikle pozitif, sizdense soru işaretli açıklamalar geliyor. Bu yanlış bir okuma mı, yoksa burada bir sorun mu var” sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

“Yanlış okumuyorsunuz. Önder Apo’nun rolü farklıdır, bizim rolümüz farklıdır. Ne Önder Apo’nun rolünü biz üstlenebiliriz ne de Önder Apo bizim rolümüzü üstlenebilir. Bunlar birbirini tamamlayan unsurlardır. Önder Apo bir halkın önderidir ve baş müzakerecidir. Bizim konumuz ise farklıdır. Bunların birbirine karıştırılmaması gerekiyor. Ne aynılaştırması doğru, ne de birbirinin karşısına konulması. Belki bazıları bilinçli karşı karşıya getiriyor. Çelişkili durumlar söz konusu değildir ve olamaz da. Hükümet çözüm yönünde ciddi adımlar atmadı. Bizim sunduğumuz zemini kullanıp kendini güçlendirmeye çalıştı. Önder Apo’nun ısrarlı ve tek taraflı çabaları çözümü belli bir noktaya kadar getirdi. Bunun ötesi için hükümetin de adım atması gerekiyor.

BUGÜNE KADAR KİMSEYİ REDDETMEDİK

Cemil Bayık, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın geçtiğimiz günlerde söylediği, “Kandil’le direkt görüşülmesini arzu ediyorum” sözlerini ise şöyle değerlendirdi:

“Biz her zaman açığız. Herkese açık davrandık. Bugüne kadar kimseyi reddetmedik. Bu basın olabilir, heyetler olabilir, uluslararası kurumlar olabilir. İlkesel olarak reddetmeyi doğru görmüyoruz.”

HDP MARJİNAL YAKLAŞIMLARDAN KURTULMALI

Bayık, Selahattin Demirtaş’ın seçimde aldığı oy oranına ilişkin soruya ise ilginç bir yanıt verdi:

“Beklentimiz yüzde 10-13 arasıydı. Aldığı sonuç olumludur. HDP bunu örgütlenmeye dönüştürebilirse buradan güçlü bir muhalefet ortaya çıkar. HDP’nin aldığı oy oranı üzerinde oturmaması, bunu örgüt gücüne dönüştürmesi gerekiyor. Eğer bunu yaparsa burada diyelim Kürtleri, Alevileri, demokrat müslüman kesimleri, sol ve liberalleri kucaklarsa Türkiye’nin en büyük muhalefet gücü haline gelebilir. HDP bazı marjinal yaklaşımlardan kendisini kurtarmalı. Mesela Beyoğlu’nda bir grup var... İsmini vermek istemiyorum. Herhalde anlaşılıyor.”

Editör: TE Bilisim