Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!
Silahlı PKK güçlerinin 8 Mayıs'tan itibaren Türkiye'den Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içine tıklayın çekilmesi açıklamasına partilerin tepkileri şöyle:

Ayşenur Bahçekapılı (AKP Grup Başkanvekili)

Çözüm sürecinin içindeyiz. Hassas bir dönemdeyiz. Herkesin konuşmasına, ağzından çıkan her kelimeye dikkat etmesi gerekir. Çekilme oluyorsa buna sevinmekten başka bir şey gelmez elimizden. Bundan sonra silahların değil dost ellerin birbirini tutması konuşulacaktır.

Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili)

Onlar özgürleşecek, bizi içeri atacaklar. Silahı bırakma yok. AKP ile PKK'nın yaptığı anlaşma, önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çekilmesi. "Biz silah bırakmayacağız. Yasal ve anayasal taahhütleri yerine getireceksiniz" deniyor. Ondan sonra Öcalan serbest kalacak, silah da bunun garantisi olacak. PKK silahıyla hedefine ulaşmış olacak ve meşrulaşacak. Bu süreç doğrudan doğruya AKP'nin teslimiyet süreci, AKP'nin ya da devletin bir planı değil. Doğrudan doğruya, Öcalan'ın isteği ve arzusu yerine getiriliyor. Öcalan'ın ya da PKK'nin hiçbir geri adım söz konusu değil.

Faruk Loğoğlu (CHP Genel Başkan Yardımcısı)

Böyle üç aşamalı bir yol haritası çizip sanki yetki, otorite kendilerindeymiş gibi bir durumun Türkiye'ye empoze edilmesini biz kaygı verici buluyoruz. Artık gerek Öcalan'ın, gerek Kandil'in yaptığı bu açıklamalar, Öcalan ile yapılan pazarlıkların yavaş yavaş ortaya çıkması anlamına geliyor. Kandil'in yaptığı açıklamanın unsurları konusunda bir anlaşmaya varılmamış olsaydı böyle bir açıklama yapılmazdı. Hepimiz dostluk, barış istiyoruz ama AKP'nin Türkiye'yi, halkımızı getirdiği bu nokta hazmedilebilecek, içimize sindirebileceğimiz bir nokta değil. CHP de herkes gibi çözüm ve barış istiyor. Ancak bu TBMM'nin belirlediği çerçevede olmalı. Silahların susması önemli ve gerekli ama yeterli bir durum değil. Nedir yeterli olan durum? PKK'nın, Kandil'in, Öcalan'ın hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı her türlü şiddet ve terör eyleminden vazgeçildiğini ve silahlarını teslim edeceklerini, bırakmak yerine teslim edeceklerini, kesin bir dille ve alenen beyan etmesidir. Bu bizim için vazgeçilmez şarttır.

Malik Ecder Özdemir (CHP Sivas Milletvekili)

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da bu sahte bayram havası yaratılarak, beklentiler çok yüksel tutuldu. Eğer bu süreçle ilgili beklentiler boşa çıkarsa, silahların daha öldürücü, daha fazla ölüm kusacağı endişesi taşıyor. Ölümlerin durması elbette güzel. Ama bütün bu sürecin el altından yürütülen pazarlıkların parçası olduğu endişesi var.

Pervin Buldan (BDP Grup Başkanvekili)

Türkiye açısından tarihi bir süreçten geçiliyor. Kürtler açısından beklenti ve umudun olduğu bir süreç yaşanıyor. Çünkü yıllarca bu coğrafyada sürekli silahlar konuştu, insanlar yaşamını yitirdi, bir halk inkar edildi, görmezden gelindi. Ancak Kürtler açısından şunu ifade etmek gerekiyor ki bir halk artık muhatap olarak alındı. Böylesi bir süreçten umutluyuz ve bunun bir barış sürecine evrilmesi bizim açımızdan önemli. Bir geri çekilme sürecinin takvimi açıklandı. Tabii ki geri çekilmeyle birlikte "Türkiye'de barış olacak" gibi bir havaya kapılmamak gerekiyor. Asıl yapılması gerekenler bundan sonra başlıyor. Kürtler yıllarca verdiği mücadelenin, ödediği bedelin artık yeni bir aşamaya girdiği sürece tanıklık ediyor. Dolayısıyla geri çekilme sürecinin bitmesiyle birlikte aslında önemli bulduğumuz ve olması gereken bir süreç başlayacak... Hem Kandil'de hem İmralı'da yaptığımız görüşmeler, hem de devlet ve hükümet düzeyinde yapılan görüşmelerde herkesin çok hassas olduğunu ifade etmek isterim. Hassas olunması gereken bir süreç. Aynı zamanda samimi ve ciddi olunması gereken bir süreç. Eğer ciddiyet ve samimiyet bu süreçte ortaya konulursa, ben bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum ama önemli olan bu hassasiyeti görmek ve bu hassasiyet üzerinden bazı şeyleri geliştirmek.

Sırrı Sakık (BDP Muş Milletvekili)

Bugün önemli bir süreçten geçiyoruz. Çatışanlar ülke sınırının dışına çıkıyor ve silahlar susuyor. Yeniden geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz. Dünyanın dört bir tarafından herkesin gözü Kandil'de...


BBC Türkçe

Editör: TE Bilisim